Giant heeft nieuwe wielen gemaakt, specifiek voor gebruik in je gravelfiets. Met extra brede hookless carbon velgen, lichtgewicht en geoptimaliseerd voor moderne bredere gravelbanden. Ze zijn te vinden onder de naam ‘CXR 2 Wheelsystem’.

Deze technologie heeft zich al bewezen in Giants race en mountainbike WheelSystems en maakt het mogelijk een lichter wiel te maken dat tegelijkertijd duurzamer is en meer controle biedt. De velgen van de nieuwe CXR 2 hebben een binnenbreedte van 25 mm (de vorige generatie velgen moest het nog doen met 21 mm).  Eén van de belangrijkste voordelen van dit soort brede hookless velgen is dat door de extra binnenbreedte van de velg een smallere, lichtere band op de velg breder en ronder valt. Het resultaat is een lager gewicht, beter bochtengedrag en meer grip, aldus Giant. De wielen zijn geoptimaliseerd voor gravelbanden met een breedte van 38-40 mm, maar zijn ook geschikt voor XC-mountainbikebanden tot 2.3 inch. Waarbij je natuurlijk altijd even moet checken wat de maximale breedte is die je frame toestaat.

Sterk en makkelijk in onderhoud

De carbon velgen zijn 35mm hoog en van buiten 31 mm breed. De schijfremmen worden vastgezet met een centerlock ring en er zitten 24 spaken in ieder wiel. Het totaalgewicht voor een wielset komt op 1570 gram, volgens de specslist. Qua body heb je de keuze uit Shimano en SRAM XDR

Giant Factory Off-Road Team-rijder Carl Decker, een ervaren XC-, cyclocross- en gravelracer, was nauw betrokken bij het ontwikkelen en testen van de CXR 2. “Gravelfietsen evolueren zo snel en de CXR 2 wielen zijn speciaal ontwikkeld voor dit soort gebruik,” aldus Decker. “Deze wielen zijn gemaakt om hard en ver te rijden. De grotere velgbreedte geeft je de mogelijkheid om een lichtgewicht band te gebruiken en een stuk meer volume te hebben. Daarnaast kun je een lagere bandenspanning gebruiken. Meer snelheid, meer betrouwbaarheid, meer comfort en meer controle.”

De CXR 2-naven zijn ontworpen met nieuwe, nauwkeurig bewerkte onderdelen om de wrijving van de lagers te verminderen en de rolweerstand te minimaliseren. De wielen zijn opgebouwd met standaard j-bend spaken, waardoor ze sterk en gemakkelijk te onderhouden zijn, twee kenmerken die cruciaal zijn voor gravel en adventure riding. “Dit zou een wielset zijn waarmee je de wereld rond zou kunnen rijden,” voegde Decker toe. “Als je een spaak breekt, kun je overal terecht voor een vervanging.”

Je vindt de nieuwe CXR 2 wielen op de 2021 Giant performance gravelfietsen, waaronder geselecteerde modellen in de Revolt serie. Maar de wielset is ook los te koop voor een adviesverkoopprijs van €999,90 (voorwiel € 449,95 / achterwiel € 549,95). De wielen komen inclusief velgtape en tubeless ventielen.

Meer info: giant-bicycles.com/nl/showcase/cxr-wheels