Dat een kort zadeltje het overwegen waard is wist ik al. Nu deze er ook zijn in versies met veel zitcomfort ging ik als toerrijder over vele krakkemikkige Europese wegen eindelijk overstag. Selle San Marco biedt nu naast haar bekende modellen Aspide en Mantra ook haar Shortfit in een Supercomfort-versie aan.

Tekst: Raymond Kool

Comfortabele Shortfit

Volgens de Italiaanse makers is de Shortfit een zadel geschikt voor zowel korte ritjes als fikse tochten en vooral ook geschikt voor hobbelige wegen. De Shortfit Supercomfort is voorzien van een laag biofoam en een laag gel. De kleine gaatjes in het zadeloppervlak zorgen samen met de centrale opening voor een ventilerende werking en minder druk. Dus meteen dit zadeltje maar gemonteerd voor een paar kasseientochtjes en ritjes over onverharde gravelwegen. De comfortvoorzieningen hebben het Italiaanse gevoel voor design duidelijk niet gehinderd, want het ziet er fraai en strak uit.

Het voelt meteen al goed aan, maar ik ga natuurlijk voor de lange zit. Dat het zadel kort is vind ik al snel een voordeel. Er zit gewoon minder in de weg. Op hobbelende kasseien, klinkers, slecht asfalt en gravelwegen doet de Shortfit Supercomfort naar mijn idee echt wat het beloofd. Natuurlijk is het niet als mijn luxe tv-fauteuil, het blijft een racezadel. Maar wel eentje die inderdaad de schokken van oneffen terrein meer opvangt dan de meeste traditionele racezadels. En dat merk ik ook na enkele uren op het zadel. Uiteraard blijft een zadel een van de meest persoonlijke fietsaccessoires, maar de Shortfit Comfort is zonder twijfel voor veel wielertoeristen een comfortabel zitje. Zeker als je bedenkt dat deze er ook in een speciale Lady-uitvoering is.

Selle San Marco Shortfit Supercomfort
Adviesprijs 159,00 euro
Gewicht 210 gram