De Exploro van 3T heeft een nieuwe versie, de Flatmount.

De naam komt van het feit dat de vernieuwde Exploro nu de flatmount standaard voor schijfrem calipers gebruikt. Uiteraard is daar de voorvork ook op aangepast. Deze Fango (Italiaans voor modder) vork is compleet opnieuw ontworpen. De vorkpoten zijn meer aerodynamisch gevormd, heeft interne kabelrouting, een 12 millimeter steekas en is geschikt voor 140 & 160 millimeter schijven. Daarnaast is de vork voorbereid op speciale spatborden die in de herfst op de markt komen.

Het frame van de Exploro is ook op wat kleine punten aangepast. Wat is gebleven is het aerodynamische uiterlijk. De Exploro is bedoeld als ‘alles-in-een’ bike, je kunt er zowel met dikke 650b mtb-banden als met 700c wegbanden op uit de voeten. Dan komt een goede aerodynamica zeker van pas. Naast het veranderde bracket voor de flatmount bevestiging is ook de wedge om de zadelpen vast te klemmen veranderd. Die lijkt nu op die uit het Strada frame, al zijn ze niet uitwisselbaar. De nieuwe Explore Flatmount is er in een TEAM en een LTD uitvoering. De originele Exploro voor postmounts blijft ook gewoon in de collectie.

Van 3T hoefde er eigenlijk niet zoveel aangepast te worden, ze waren ook tevreden met de postmount bevestiging. Ze zeggen hierover: “Postmount remmen werken perfect, er was dus eigenlijk geen reden voor de industrie om een tweede standaard te creëren. Het idee van een standaard is tenslotte dat er maar 1 van is. Maar het is lastig niet mee te gaan, als Shimano besluit iets te pushen”.

Nieuw gravelstuur

Ook nieuw is het speciale gravelstuur, de 3T Superghiaia. Die een ‘standaard handpositie’ op de hoods geeft, maar met stuurbochten die naar buiten wijzen. Bij de meeste gravelsturen zijn die stuurbochten ook naar buiten gebogen, maar komen daardoor de remgrepen en de hoods gek naar binnen te staan. Op de Superghiaia is dit niet zo.