Vroeger herkende je de nationale kampioen van grote afstand. Tegenwoordig is het wat moeilijker om de wielerkampioen van een land te spotten. De vlaggetjes zijn een stuk kleiner geworden en de sponsornamen juist weer groter. Gelukkig heeft Rapha daar iets op bedacht en brengt het meerdere ‘Country Jerseys’ op de markt.

Dat vinden wij leuk, want wie heeft er vroeger niet van gedroomd om in het rood-wit-blauw of – beter nog – de regenboogtrui te rijden. Vroeger stond ik voor de schappen mijn ogen uit te kijken naar de wereldbeker- van Erik Dekker of regenboogtrui van Oscar Freire. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik wel eens in de regenboogtrui heb gefietst, terwijl dat volgens de ‘ongeschreven wielerwet’ ten strengste verboden is. Tja.

Rapha Country Jerseys

De Country Jerseys zijn wat dat betreft een stuk vriendelijker. Rapha gaat ermee vijftig jaar terug in de tijd toen Jean-Pierre Monseré in het Engelse Leicester wereldkampioen werd na een beklijvend gevecht met drie andere renners. Monseré (België), Leif Mortensen (Denemarken), Felice Gimondi (Italië), Les West (Groot-Brittannië) en ook nummer vijf Charly Rouxel (Frankrijk) deden dat uiteraard in de shirt van hun land. Die retroshirts zijn vijftig jaar later opnieuw verkrijgbaar, maar dan met de kwaliteit van nu.

Vijf shirtjes dus, waarbij het shirt van Monseré iets specialer is dan de rest. De Belgische uitvoering is gemaakt van merino-wol en heeft op de voorkant, mouwen en in de hals de driekleur staan. Het shirt heeft een korte rits, drie kleine achtervakken en leuke details zoals het rugnummer 22 op de achterkant. De Limited Edition-uitvoering is met een bedrag van €165 zo’n twintig euro duurder dan de Deense, Italiaanse, Britse en Franse variant.