Deze Rapha Explore schoenen zijn niet gemaakt voor asfalttijgers. Nee, hiermee moet je de wereld verkennen, ook naast de gebaande paden. Of, iets minder hoogdravend, je gaat er lekker je rondjes mee gravelen of mtb-en. Het zijn namelijk de eerste offroad schoenen van het merk.

Ze zitten vol doordachte details. Zo lopen de veters door een soort dubbele laag van de upper. Trek je ze aan, dan gaat niet alleen de bovenkant strakker zitten maar sluit de schoen echt om je voet. Voor- en achterop zitten rubberen verstevigingen, handig bij dit inzetgebied. De zool heeft rubber met heel veel grip en de schoenplaatjes zitten vast in een carbon plaat. Die loopt echter niet helemaal door. Bij je hiel en je tenen houdt hij op, het zorgt dat je makkelijker kunt lopen op de Explore schoenen.

Je voelt inderdaad dat het een vrij soepele schoen is. Dat is bij het lopen fijn, bij het fietsen heb ik liever een stijvere zool. Bij staand aanzetten voel ik nu de pedalen drukken, niet heel vervelend, maar niet wat ik gewend ben van mijn stijvere schoenen. Voorop zit nog een klittenband waarmee je de breedte wat kunt instellen. Die is van reflecterend materiaal, net als de bovenkant van de hielcup. De schoenen zijn van voren redelijk breed, voor mijn brede voeten erg prettig. De hielcup is juist weer aan de smalle kant en behoorlijk dik gepolsterd. Daardoor sluit hij strak aan en voel je hem duidelijk zitten. In het begin vond ik dit niet heel comfortabel, maar na aardig wat testritten merk ik wel dat het beter wordt. Kennelijk vormt de padding zich wat naar mijn voet.

Je krijgt de schoenen in een doos met daarin een extra paar gekleurde veters (die zie je nu op de foto) en losse steuntjes in verschillende diktes voor onder je voetholte. Die heb ik er in gestopt en dat geeft een prima ondersteuning, zeker in combinatie met het ‘double wall lacing system‘. De veters stop je nadat je ze gestrikt hebt onder een elastisch bandje. Simpel, maar effectief. Het klittenband voorop gaat door een titanium ring en ook de boutjes voor de schoenplaatjes zijn van titanium. Het titanium is geanodiseerd waarbij het een hele gave olieachtige finish heeft gekregen. Gaaf detail!

De bovenkant van de schoen lijkt heel erg op echt leer waarmee ze er, zeker in combinatie met de veters, een beetje uitzien als oldskool voetbalschoenen. Het is echter een geperforeerde microfiber. Heel slijtvast, makkelijk schoon te houden en snel droog. Ondanks wat misbruik met opspattend gravel en hier en daar een botsing met een boomstronkje, is er nog geen noemenswaardige schade. Stevig spul dus, dat mag ook wel, want voor 260 euro hoop je toch dat ze een poos meegaan.

Ik ben er in ieder geval best tevreden over. Het zijn, ook qua uiterlijk, geen schoenen om wedstrijden mee te winnen. Daarvoor heb ik liever geen veters en wel een knalstijve zool (en dan win ik nog niet 😉). Maar voor van die heerlijke explore ritten door de bossen, waarbij je af en toe eens van de fiets moet, zou ik ze zeker durven aanraden.

Dit zijn de ‘standaard’ zwarte Explore schoenen. Ze zijn er ook nog in het roze, donkergroen en dark pearl. Ze gaan van maat 36 tot 47.
Meer info: rapha.cc/.