Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen baarde Emma Johansson opzien door met een soort Star Wars-helm de tijdrit af te werken. Nu, zeven jaar later, is die helm weer terug op het grootste wielerpodium. Maar wat is er in die tijd allemaal gebeurd met de POC Tempor?

Star Wars-helm

De POC Tempor maakte in 2012 haar intrede. De helm was destijds ontwikkeld voor Gustav Erik Larsson, die vier jaar eerder tijdritzilver veroverde in Peking. Het uit Zweden afkomstige POC liet de helm ook door andere Zweedse deelne(e)m(st)ers gebruiken, waaronder Emma Johansson. Zij kwam een dag eerder dan Larsson in actie en ving daardoor alle publiciteit op. Vooral het uiterlijk riep veel vraagtekens op, want ten opzichte van ‘normale’ tijdrithelmen zag het er nogal anders uit.

Reuring creëren, dat was een van de doelen van POC. Met succes, want veel mensen hadden het over de helm. POC had de helm speciaal voor Larsson ontwikkeld. De helm was volledig gebouwd op de bouw van Larsson, die heel stil kon zitten. De Tempor is geschikt voor mensen die lang in positie kunnen blijven en daarmee een aerodynamisch voordeel behalen.

POC Tempor
De Britse vrouwen met de POC Tempor.

Ideaal dus voor een renner als Larsson, maar voor iemand als Bauke Mollema zou de Tempor een averechts effect hebben. Als je beweegt, stijg je namelijk bijna op. Voor consumenten was de helm wel te koop, maar voor bijna niemand had het voordeel. De Tempor stierf een stille dood en op een enkele uitzondering na was de helm niet meer op het hoogste wielerniveau te zien. Tot zondag, want plots werden twee van de drie Britse dames met de Tempor tijdens de gemengde ploegentijdrit ermee gespot.

POC heeft de Tempor niet meer. Er komen wel nieuwe varianten aan, maar de productiekosten waren erg hoog. Het doel was deels om reuring te creëren en dat is gelukt. POC teert er nog op. Vorige week hoorden ze dat de Britse vrouwen gingen rijden met de Tempor. Ze zochten naar geschikte padding, maar niemand had dat meer op voorraad. Dat geeft wel aan dat ze de Tempor écht niet meer in het assortiment hebben.

Garmin-Sharp met POC Tempor