In 2019 heb ik een boel fietshelmen op mijn hoofd gehad. Het waren soms zware helmen en/of lelijke helmen, maar gelukkig vaker mooie  en comfortabele helmen. Ik heb de fijnste vijf fietshelmen – die ik heb getest – op een rijtje gezet. Bekijk ze hieronder!

5. HJC Valeco

Op nummer vijf heb ik de Valeco van HJC gezet. HJC is verbonden aan Lotto-Soudal en heeft met de Ibex en Furion al twee aerohelmen op de markt gebracht. De Valeco werd dit jaar gepresenteerd en zit er qua prijs en aerodynamica nèt onder. Het is een helm waar ik veel fijne ritten mee heb gemaakt. Met een gewicht van 253 gram is hij niet zwaar, het ventileert goed (12 ventilatiegaten) en de prijs valt best mee: €139,95.

HJC Valeco

De Valeco scoort bij mij hoog omdat het allemaal erg comfortabel zit. Dat is natuurlijk een kwestie van smaak, maar daar draait dit artikel dan ook om. Daarnaast heb ik het idee dat ze bij HJC wel op de goede weg zijn. Het Japanse merk richtte zich aanvankelijk vooral op de motorsport, maar is zoals eerder aangegeven sinds een paar jaar verbonden aan Lotto-Soudal. Met Victor Campenaerts werd er met de tijdrithelm Adwatt zelfs het werelduurrecord verbeterd, maar helaas is er aan die samenwerking een einde gekomen. Campenaerts vertrekt naar de opvolger van Dimension Data.

Ik hoop dat HJC meer helmen op de markt gaat brengen. Op dit moment zijn er slechts drie helmen voor wielrenners beschikbaar en dat is aan de magere kant. Dat de ‘instapprijs’ hoogt ligt (€139,95) heeft er alles mee te maken dat HJC alleen topproducten op de markt wil brengen. Toch zal het fijn zijn als er ook goedkopere helmen op de markt verschijnen, want daarmee vergroten ze hun kansen en kunnen we de komende jaren meer fietsers met HJC-helmen spotten.

Specificaties in het kort:
– 12 ventilatiegaten
– Gewogen gewicht: 253 gram (maat M)
– Adviesprijs: €139,95

4. Ekoï AR14

In mijn top vijf verschijnen louter helmen die profs gebruiken. Is dat toeval? Eigenlijk niet, want zij maken simpelweg gebruik van het allerbeste materiaal. De AR14 van Ekoï hoort daar wat mij betreft ook bij. Toegegeven: extreem goed is de helm niet, maar op basis van prijs-kwaliteit raad ik ‘m zeker aan.

AR14 van Ekoï

De AR14 kost namelijk €129,95 en dat is voor een helm tegenwoordig een goede prijs. Ik ontving de helm in de kleuren van wielerploeg AG2R La Mondiale en heb de afgelopen maanden nauwelijks iets negatiefs kunnen ontdekken. Oké: het magnetische sluitingssysteem vind ik niet fijn, maar dat is en blijft een ‘Ekoï-dingetje’. Verder is de helm lekker luchtig, goed ventilerend en met een gewogen gewicht van 213 gram heerlijk licht.

In tegenstelling tot bij andere Ekoï-helmen is er bij de AR14 ook nog niets kapotgegaan of afgebroken. Dat is ook een pluspunt. Zoek je dus naar een goede helm voor weinig geld, dan ben je bij Ekoï aan het juiste adres. En als je een beetje slim bent, houd je de site in de gaten om op het juiste actiemoment toe te slaan.

Specificaties in het kort:
– 10 ventilatiegaten
– Gewogen gewicht: 213 gram (maat M)
– Adviesprijs: €129,95

3. Giant Pursuit MIPS

Op nummer drie staat de Pursuit MIPS van Giant. De helm bestaat al een tijdje en wordt onder andere gedragen door de profs van CCC en de ploeg van Marianne Vos. Ook Team Sunweb maakte in het verleden gebruik van de helm, waar veel grote overwinningen mee zijn behaald. De helm is verkrijgbaar in een gewone en een MIPS-versie.

De Pursuit is het paradepaardje van Giant. Volgens het Taiwanese bedrijf is de Pursuit een mix van de aerodynamica van een tijdrithelm en de ventilatie van een weghelm. De helm oogt ietwat groot en heeft aan de voorkant opvallende ventilatiegaten zitten. Ondanks de vele gaten is Giant er wel in geslaagd om de aerodynamica te behouden. De bovenschaal is namelijk zo goed als volledig dicht.

Wat maakt de helm zo bijzonder? Nou, eigenlijk zou ik de helm op basis van de specificaties niet zomaar nemen. Met een gewicht van 314 gram is de Pursuit namelijk aan de zware kant en daarnaast oogt de helm nogal groot. Is dat vervelend? Nee, dat dan weer niet. Als je gewend bent om met helmen van rond de 200 gram te rijden is het wel een minpunt, maar anders voel je het nauwelijks. Daarnaast is het kiezen of delen: met het MIPS-systeem ben je beter beschermd dan zonder, en dat heeft dus een prijs (in dit geval wat extra gewicht). Op het vlakke heb je een goede aan de Pursuit MIPS, maar als je van plan bent om veel te klimmen zijn er lichtere helmen te vinden. Overall scoort hij bij mij goed.

Specificaties in het kort:
– 15 ventilatiegaten
– Gewogen gewicht: 314 gram (maat M)
– Adviesprijs: €219,95

2. Scott Cadence Plus

Nog zo’n grote helm. De Cadence Plus van Scott heb je ongetwijfeld wel eens op televisie gezien. De renners en rensters van Mitchelton-Scott rijden er namelijk mee, dus ook de gebroeders Yates en Annemiek van Vleuten. Aan successen dus geen gebrek en verder valt er ook weinig over de helm te klagen.

Even wat meer informatie over de Cadence Plus. De voorzijde bestaat uit vijf grote ventilatiegaten en de polycarbonaat bovenschaal is helemaal dicht. Aan de achterkant zitten drie kleinere ventilatiegaten om de luchtstroom te optimaliseren. De helm is uitvoerig in windtunnels getest en biedt volgens Scott veel ventilatie en koeling zonder dat het aan aerodynamica inlevert.

De Cadence Plus is net als de Giant Pursuit uitgerust met het MIPS-systeem, maar weegt zo’n 15 gram minder. Dat merk je overigens nauwelijks. Extreem licht is de helm dus niet, maar verder ontbreekt er nauwelijks iets aan de Cadence Plus. De ventilatie, het comfort en alle verstelsystemen zijn ‘on fleek’. Dit is nou echt zo’n helm waar je jáááren plezier van kunt hebben. Voor €229 haal je ‘m in huis, dat is dan wel een klein minpuntje.

Specificaties in het kort:
– 8 ventilatiegaten
– Gewogen gewicht: 301 gram (maat M, zonder plugs))
– Adviesprijs: €229

1. ABUS Airbreaker
Met stip op 1 staat de ABUS AirBreaker. Wat vind ik dit toch een heerlijke helm. Net voor de zomer kreeg ik de AirBreaker opgestuurd en sinds die tijd is-ie mijn favoriet. De AirBreaker is de opvolger van de GameChanger en is superlicht, erg comfortabel en goed ventilerend. Eigenlijk ontbreekt er helemaal niets aan de helm..

ABUS AirBreaker

Of toch wel? In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Scott Cadence Plus of Giant Pursuit is de AirBreaker niet uitgerust met een veiligheidssysteem als MIPS of WaveCell. Dat is het enige minpunt, al doet dat van de veiligheid natuurlijk weinig af want het voldoet zoals bijna iedere helm wel aan de CE-eisen. Met 24 ventilatiegaten en 7 ventilatiekanalen is het zelfs onder de warmste omstandigheden koel onder je helm. Een flink pluspunt.

Op de weegschaal geeft de AirBreaker slechts 212 gram aan. De GameChanger (het vorige topmodel) vond ik al heel fijn, maar de AirBreaker gaat nog een stapje verder. Het nadeel van de GameChanger vond ik dat hij ietwat zwaar aanvoelde en ’te dicht’ was, wat natuurlijk niet raar is voor een aerohelm. Bij de AirBreaker hebben ze bij ABUS minder materiaal gebruikt en veel meer ventilatiegaten toegevoegd. Het resultaat is ‘gewichtsverlies’ van zo’n 50 gram en een nog beter ventilerende helm.

Zijn er dan echt geen minpunten? Ja, misschien de prijs: €249,95. Maar om héél eerlijk te zijn vind ik dat totaal geen belemmering om de ABUS AirBreaker aan te prijzen. Het is simpelweg een tophelm!

Specificaties in het kort:
– 24 ventilatiegaten
– Gewogen gewicht: 212 gram (maat M, zonder plugs)
– Adviesprijs: €249,95

Naam HJC Valeco Ekoï AR14 Giant Pursuit Scott Cadence ABUS AirBreaker
Gewicht 253 gram 213 gram 314 gram 301 gram 212 gram
MIPS? Nee Nee Ja Ja Nee
Sluitsysteem Klik Klik Klik Klik Klik
Ventilatiegaten 12 10 15 8 24
Adviesprijs €139,95 €129,95 €219,95 €229 €249,95