Veel merken stellen de lancering van nieuwe producten vanwege het coronavirus even uit. Dat is best logisch te verklaren, want mensen hebben op dit moment wel andere dingen aan hun hoofd. Polar doet dat niet en vindt dit juist een mooi moment om met iets nieuws op de proppen te komen. Het betreft een outdoor multisporthorloge met opvallende features. Dit is de Grit X.

Met een ietwat haperige Zoom-verbinding werd het nieuwe horloge met de pers gedeeld. Geen massale bijeenkomst op het hoofdkantoor in Finland, maar gewoon een half uur durende webinar op de zolderkamer. Twee commerciële medewerkers stelden het nieuwe horloge voor en bespraken alle nieuwe features. De Grit X is anders dan anders, maar toont ook veel gelijkenissen met de Polar Vantage-serie. Het belangrijkste verschil is dat de Grit X vooral bedoeld is voor buitensporters die het liefst niet op de vertrouwde fiets- en voetpaden paraderen.

Hill Splitter

Qua uiterlijk lijkt de Grit X ook veel op de Vantage. Met een gewicht van 64 gram stelt dat echt nauwelijks iets voor. In volle trainingsmodus gaat het horloge zo’n 40 uur mee en met bepaalde energiebesparingstandjes aan zelfs tot 100 uur. Ideaal voor lange (ultra)ritten. Maar zoals gezegd is het een outdoorhorloge en daardoor is het belangrijk dat het horloge goed om kan gaan met hoogtemeters. “De nieuwe Hill Splitter-functie detecteert automatisch of je heuvelop of -af gaat. Gedetailleerde prestatie-informatie na elke sessie biedt diepgaande inzichten in de intensiteit van je sessie en hoe je je snelheid in diverse stadia aanpast voor een meer gestructureerde training”, laat Polar weten.

FuelWise

Niet alleen de Hill Splitter-functie is nieuw, ook FuelWise behoort tot de nieuwigheden. Veel sporters vergeten tijdens de inspanning om te eten en te drinken. Vooral voor duursporters en ultralopers en – fietsers is dat natuurlijk van groot belang. Met FuelWise word je gedurende de activiteit geadviseerd om even wat uit je bidon te nemen of een reep te eten. “Nuttig 10 gram koolhydraten”, verschijnt er dan als melding op het scherm. De slimme voedingsassistent biedt op maat gemaakte adviezen, maar hoe het exact in zijn werk gaat moeten we nog ondervinden. Het klinkt in ieder geval veelbelovend!

Routes van Komoot, weersvoorspellingen

Andere nieuwe functies zijn de route-integratie en -planning door Komoot, en een optie om 48 uur het weerbericht vooruit te kijken. Verder zitten er veel opties op de Grit X die ook op de Vantage zitten, zoals FitSpark, Nightly Recharge, Training Load Pro, Sleep Plus Stages, Hardloopvermogen en natuurlijk Polar Flow, waarin je alle data kunt bekijken.

De Grit X is voor een adviesprijs van €429,90 te koop. Er zijn drie kleuren: zwart, groen (M/L) en wit (S/M). Andere polsbandjes van siliconen, textiel en leer zijn voor €29,95, €39,95 en €49,95 te koop. Vanaf mei is de Grit X ook in de winkels verkrijgbaar.

Specificaties: 
– Gewicht: 64 gram
– Batterijduur van 40 uur in trainingsmodus
– Hill Splitter
– FuelWise
– Routes van Komoot
– Weersvoorspellingen
– Polar Precision Time
– FitSpark
– Nightly Recharge
– Training Load Pro
– Sleep Plus Stages
– Hardloopvermogen
– Polar Flow

Meer informatie vind je op de site van Polar.