Ze maken alles. Het merk uit Californië streeft erna alles te kunnen bieden voor de racefietser en mountainbiker. Zodoende dus ook kleding. Scrollen we door de kledingcollectie dan zien we opvallend veel zwart, grijs en andere saaie ‘kleurtjes’. We rijden met de Atlas serie. De meest XC gerichte set uit het Specialized gamma.

Het Atlas Pro jersey is een heel soepel prettig zittend shirt. Het voelt meer als een T-shirt dan fietsshirt en kan zodoende ook prima gedragen worden voor of na je fietsrit. Het geheel is gemaakt uit Vaporize materiaal. Een zachte stof die behoorlijk stretch en lekker dun is. De ventilatie is dan ook dik in orde. Een ander bijkomend voordeel van het Vaporize stofje is dat het zich gedraagt als een soort Merino. Het neemt nauwelijks vocht op en stoot geurtjes af. Lekker wanneer je na een flinke rit afzakt naar het dichtstbijzijnde terras.

De pasvorm is ‘medium’. Zeker geen downhill shirt maar echt strak zit het ook niet. Vergelijkbaar met het shirt van Assos. Zoals gezegd is de stof flinterdun, en dat draagt erg prettig. Een klein zakje al dan niet met ritssluiting ontbreekt. Ook is het shirt maar in één kleur verkrijgbaar. Muisgrijs.

Specialized Atlas Pro €59,90

Broek

Passend bij het shirt maakt Specialized ook de Atlas Pro broek. Grotendeels gemaakt van hetzelfde Vaporize gebeuren. Hierdoor bijzonder luchtig maar ook wel erg dun. De broek biedt bij een val weinig bescherming en ‘flappert’ behoorlijk rondom je benen in de wind. De Atlas Pro broek is dunner dan de meeste zwembroeken. Een echte XC overbroek. Zo luchtig dat je ook tijdens warme dagen niet voelt dat je baggy draagt en zeker niet warmer dan een lycra broek.

Het geheel heeft twee zakken aan de voorkant. Deze zijn met één hand lastig te openen. De stof is zo dun dan bij het omhoog trekken van de rits de hele broek verschuift. Dat is niet echt handig. Twee velcro straps dienen als heupband om de broek op hoogte te houden. Deze zitten aan de binnenkant van de broek. Mooi om te zien, want het geheel is fraai weggewerkt. Maar tijdens het fietsen makkelijk afstellen is er helaas niet bij. De broek draagt erg prettig. De pasvorm is goed. En door het lage gewicht zakt hij niet snel af. Dit komt ook door de extra stevige drukknopen en extra velcro rondom de sluiting. Wel zijn er een hoop kleine dingetjes die net even wat beter zouden kunnen. En daarmee bedoelen we vooral de al genoemde straps.


Atlas Pro Shorts
€ 89,90

Geen buitenbroek zonder een binnenbroek. En daar scoort Specialized punten. Want hoewel een baggy broek in de regel twee of drie zakken heeft is het toch wel prettig als je iets meer mee kunt nemen. De SWAT broeken zien er in eerste instantie uit als een normale fietsbroek. De zeem is goed maar niet heel bijzonder. Ritjes tot ongeveer drie uur zijn comfortabel. Specialized heeft ook de Pro versie van deze binnenbroek in het gamma. Zelfde concept maar met een zeem uit de Pro SL serie. Deze zakt minder snel in en is daardoor geschikt voor lange dagtochten.

De broek die gemaakt is van erg dunne stof ademt goed. En dat is prettig wanneer je hem gebruikt als broek onder je baggy shorts. De SWAT broek heeft aan de achterkant drie losse zakken zoals een fietsshirt normaliter heeft. Een absolute meerwaarde. Jasje meepakken? geen probleem. Een extra reep kan eventueel ook nog verstopt worden aan de zijkant van je broekspijp. Rapha was dus niet eens zo origineel met hun cargobroek.

Je kunt de binnenbroek met of zonder bretels kopen. kies je hem zonder dan komen de drie zakken natuurlijk te vervallen. De reden dat ik hem graag met bretels draag. De lusjes met drukknopen zorgen ervoor dat de broek vast gemaakt kan worden aan de buitenbroek zodat deze niet afzakt. In de praktijk doe je dit eigenlijk niet. Het voordeel van de losse binnenbroek is dat je hem goed kunt combineren met broeken van andere merken.
Men’s Mountain Liner Bib Shorts With SWAT™ € 69,90.