Motocross of enduro. Er is geen merk wat je zo veel tegenkomt als Fox. Het Amerikaanse merk met rode staart maakt al jaren een uitgebreid gamma aan kleding, helmen, protectie en wat al niet meer. We gebruikten een voorjaar lang de Ranger broek met bijbehorend shirt.

Fox maakt duidelijk onderscheid als het gaat om freeride en race kleding. Het Ranger shirt heeft een duidelijke racefit. Het shirt is redelijk lang (om weg te stoppen in je broek) maar met smalle getailleerde pasvorm. Zo aero als mag volgens de regels. De mouwen zijn lang en hebben een smalle lange boord. Opstropen van de mouwen is er daardoor zomaar niet bij. Het shift is gemaakt van ‘Drirelease’ materiaal. Een soort zacht katoen qua gevoel. Het materiaal neemt maar weinig vocht vast, doet een beetje hetzelfde als Merino en is ook nagenoeg net zo duurzaam. Erg prettig wanneer je dit vergelijkt met de kleding van andere merken waar nog steeds veel polyester in wordt gebruikt. Bijkomend voordeel van Drirelease is dat het niet zo snel ruikt. Fijn als je in de gondel staat te wachten 🙂

Het shirt heeft geen zakken, ritsjes of andere zaken, Behoorlijk rechttoe dus. Een prettig shirt voor bikepark dagen of enduro wedstrijden waar je graag lange mouwen wilt ter bescherming.

Ranger Short

Passend bij het shirt gebruikten we de Ranger broek. Een dunne buitenbroek met daarin een short met zeem. Zeg maar een soort dunne onderbroek met padding. De zeem is vrij zacht en is na een uur of twee ver doorgezakt. Prima voor runs met de shuttlebus of skilift maar wanneer je de hele dag zelf in het zadel zit raden we het geheel niet aan. De broek heeft kleine afsluitbare zakken waar je het noodzakelijke in kwijt kunt. Met een strap aan de bovenzijde trek je hem strak om afzakken te voorkomen. Dit werkt goed, al hadden de straps best iets minder elastisch mogen zijn.


De broek heeft een broertje dood aan de wasmachine. De logo’s vallen er wasbeurt na wasbeurt verder af. Toch jammer van die verder mooie broek.

Flux Mips Helm

Misschien wel het mooist uit de kit is de bijpassende Flux Mips helm. Je kunt de Flux ook zonder het gele Mips beschermingssysteem kopen. Dan kost het geheel ‘slechts’ 99 euro. Voor een paar tientjes meer krijg je deze complete versie. De Flux is zeer luxe afgewerkt. Een mooie, stevige klep met eigenzinnige vormgeving (welke niet in hoogte is te verstellen). Sluitsysteem rondom, met een grote draaiknop. De knop geeft qua gevoel weinig feedback. Dat is een verbeterpunt. De straps en kinband lopen ruim rondom de oren en hinderen daardoor totaal niet. De kinband sluit je met een fraaie magneetsluiting zoals we deze tegenwoordig vaker zien. Makkelijk en snel.

De pasvorm is redelijk rond. Vergelijkbaar met Specialized of Giro. Het Mips systeem maakt de schaal iets kleiner dan gebruikelijk en we raden dan ook aan om goed te passen van te voren.

Ventileren doet de Flux goed. Het is een prima XC helm die dik genoeg is om er een flinke afdaling mee te nemen. De helm blijft uitstekend op zijn plek zitten en trekt sowieso nieuwsgierige blikken. Want een helm van Fox, die zie je niet zo vaak.

Shirt: €60,-
Broek: €75,-
Helm €145,-

Fox kleding is bij diverse dealers in Nederland te koop.