Bij een razendsnelle sprinter hoort een razendsnelle bril. Bij Lotto-Soudal rijden ze sinds dit seizoen met Ekoï-brillen, en daardoor rijdt niemand minder dan Caleb Ewan met de Premium 70. Hoe die zit? Wij hebben het getest.

Lotto-Soudal reed vorig jaar nog met brillen van het Italiaanse Rudy Project, maar sinds dit seizoen is Ekoï op dat gebied de nieuwe partner. Ekoï is een vertrouwd gezicht in het wielerpeloton en was vorig jaar bijvoorbeeld nog als brillenleverancier verbonden aan succesploeg Deceuninck-Quick Step. De Belgen zijn overgestapt op Oakley’s, dus hebben ze bij Ekoï de overstap gemaakt naar die andere grote Vlaamse wielerploeg.

Voor Philippe Gilbert verandert er weinig, want de Belg maakte net als Ekoï de oversteek van Quick-Step naar Lotto. De 37-jarige Gilbert won vorig jaar Parijs-Roubaix en deed dat met de Evo Perso op zijn neus. Dit jaar rijdt ook Gilbert met de Premium 70, een prima upgrade. Ook Nairo Quintana van Arkéa-Samsic hebben we al met de nieuwe bril gespot, maar tijdens zijn zegetocht in Parijs-Nice had hij dan weer geen Ekoï-bril op zijn snufferd.

Ekoï Premium 70

De Premium 70 is precies wat we van Ekoï mogen verwachten: scherp geprijsd, maar niet extreem comfortabel. Voor €99,99 haal je de bril in huis en dat is een schappelijke prijs in vergelijking met topmodellen van andere merken. Wat krijg je voor dat bedrag terug?


Het leuke van shoppen bij Ekoï is dat je letterlijk alles tot in de puntjes kunt bepalen. Wil je een rood glas met roze montuur en zwarte pootjes? Prima, geen probleem. Het is ook mogelijk om er iets normaler bij te rijden door een van de standaardopties te kiezen. Wij ontvingen een gouden variant met polycarbonaat lens (categorie 3), verstelbare pootjes en dito neusstuk. Wat opvalt is dat de lens breder is dan normaal en meerdere openingen heeft. Dat heeft met de ventilatie en luchtafvoer te maken. In totaal zitten er zes ‘gaatjes’ in de lens.

De bril heeft geen frame en ziet er daardoor weliswaar nóg sneller uit; het heeft ook nadelen. Na enkele fietsritten is de bovenkant van de lens al beschadigd en dat komt doordat er geen bescherming zit. Zonde, want voor €99 mag je toch wel verwachten dat de bril langer meegaat. Dat is een minpuntje, maar verder is er weinig mis met de Premium 70. Het zicht is goed, de bril is verstelbaar en het zit redelijk goed. Wel vind ik het jammer dat je echt merkt dat het gebruikte materiaal ‘goedkoop’ is. Dat straalt het ook een beetje uit.

Ekoï Premium 70
Helemaal aan te passen naar jouw smaak, zoals je kunt zien aan de naam en het logo.

Maar, zoals eerder aangegeven, is bestellen bij Ekoï altijd een plezier. Regelmatig strooien ze met kortingsacties en is het bij veel producten mogelijk om het helemaal te optimaliseren. Zo ook bij de Premium 70, waarbij het mogelijk is om een tekst van acht letters op het oorpootje te zetten. Daarnaast kun je – naast zelf alle kleuren uitkiezen – je initialen of iets dergelijks op de lens laten graveren. Voor beide opties betaal je €15 extra, al zit het op moment van schrijven bij de prijs inbegrepen.

Specificaties:
– Polycarbonaat lens
– Verstelbare (rubberen) pootjes
– Verstelbaar (rubber) neusstuk
– In tien kleuren verkrijgbaar
– Helemaal zelf in te richten
– Keuze uit meerdere lenzen
– Initialen op de lens graveren is mogelijk (+ €15)
– Naam op oorpootjes ook (+ €15)
– Gewogen gewicht: 34 gram
– Adviesprijs: €99,99

Meer informatie over de Ekoï Premium 70 vind je hier.

Conclusie

Raad ik de bril aan? Voor dat bedrag zou ik ‘m eigenlijk niet laten liggen. Kwalitatief is het misschien niet de allerbeste, maar qua uiterlijk en extra opties vind ik het een leuk hebbedingetje. Daarnaast laat Ekoï maar weer zien dat je echt niet extreem diep in de buidel hoeft te tasten om met dezelfde spullen te rijden als de profs. Als Ewan, Quintana of Gilbert straks in het bomvolle najaar een mooie koers weet te winnen, kan jij mooi tegen je fietsvrienden opscheppen dat jij dezelfde bril draagt.

Nairo Quintana met de Premium 70 van Ekoï
Nairo Quintana met de Premium 70.

Philippe Gilbert met de Premium 70 van Ekoï
Philippe Gilbert (rechts) rijdt vaak in koersen met de Perso Evo, maar staat hier met de Premium.