Cube kennen we natuurlijk vooral van de mooie fietsen, maar ook op gebied van kleding en accessoires hebben ze veel te bieden. Wij hebben een helm van ze getest, de Cube Helmet Heron.

Het Duitse bedrijf heeft wat betreft helmen niet heel veel te bieden, maar toch is de keuze reuze door de verschillende kleuren. Aan de ‘bovenkant van het ondersegment’ heb je de Cube Helmet Road Race zitten, met een adviesprijs van €99,95. De helm is verkrijgbaar in zes verschillende kleuren en telt 24 ventilatiegaten. Een helm zonder veel bijzonderheden.

Cube Helmet Heron

De Helmet Heron daarentegen springt al meer in het oog. In eerste instantie lijkt-ie veel op de Road Race, maar als je goed kijkt zie je wel degelijk verschillen. Het grootste verschil is niet lastig te ontdekken: de helm telt slechts negen ventilatiegaten en heeft een groot frontaal oppervlak. De binnenkant van de helm – en dat zie je op het eerste oog niet – is uitgerust met het veiligheidssysteem MIPS.

De Helmet Heron maakt binnen Cube deel uit van het Natural Fit assortiment: meer plezier, meer comfort en minder problemen. “Toen we begonnen met het ontwerpen van de Heron wilden we niet zomaar een racefietshelm maken, maar wilden we de ultieme racefietshelm maken”, staat er op de site van Cube. Bij het ontwerpen van de Heron is er gezocht naar de perfecte balans tussen aerodynamica en comfort, want dat gaat niet altijd samen. “Na intensief testen in de windtunnel, creëerden we een ontwerp dat door middel van diepe ventilatiekanalen koele lucht over het hele hoofd geleid, zónder er daarbij lomp of grof uit te zien.”

GORE C5
Fluorgeel is de helm niet. De kleding overigens wel.

Ik moet zeggen: dat laatste is goed gelukt. Ik ontving een helm in het geel en heb over het uiterlijk weinig te klagen. De helm ziet er aerodynamisch uit (is dat ongetwijfeld ook) en is voorzien van alle gemakken. De Heron is in hoogte en breedte verstelbaar, heeft aan de achterkant een SILC 180+ fit-systeem en een triple in-mould-constructie, waarbij dus meerdere lagen in elkaar zijn gespoten. Het gewicht valt, helemaal als we meenemen dat het gaat om een helm met MIPS en waarbij de aerodynamica hoog in het vaandel staat, erg mee: 265 gram.

Specificaties:
– Weghelm
– 9 ventilatiegaten
– SILC 180+ Fit System, met een simpele handomdraai te verstellen
– Triple-in-mould constructie
– Wasbare padding
– Natural Fit Concept
– Glanst
– Gewicht: 265 gram
– In meerdere kleuren verkrijgbaar: geel, rood, zwart, groen en wit.
– Adviesprijs: €249,95

Hoe zit-ie?
Over het uiterlijk heb ik dus niks te klagen. Het is een comfortabele helm die er ook nog snel uitziet. Een echte racehelm, dat is de Cube Helmet Heron. Ideaal voor wedstrijden, als ze er straks weer zijn. Maar daarmee plaats ik de helm misschien wel in een te klein hokje, want bij de meeste aerohelmen is het comfort niet bepaald om over naar huis te schrijven. In dit geval is dat niet zo.

Cube Helmet Heron Cube Helmet Heron Cube Helmet Heron
De helm: zeker niet dertien in een dozijn door de bijzondere bovenschaal.

Vervelende drukpunten kent de helm bij mij niet en de luchtgeleiding is prima. Het bijzonderste van de helm is toch wel de bovenschaal en het stukje ‘AirFlow’. Ook handig als je jeuk hebt, want je kunt gewoon op je bolletje krabben. Dat stukje dient natuurlijk een hoger doel: de (warme) lucht uit de helm loodsen. Onder warme omstandigheden heb ik de helm (nog) niet kunnen testen, maar ik zet daar eigenlijk geen vraagtekens bij. De maatvoering is ook ‘normaal’.

Kortom: het is een prima helm waar ik niks op aan te merken heb. Het belangrijkste bij een helm is natuurlijk dat het beschermt tegen eventuele valschade, maar aerodynamica, comfort en natuurlijk looks spelen anno 2021 ook een belangrijke rol. Wat dat betreft scoort de Cube Helmet Heron gemiddeld gewoon heel hoog. De prijs is wel erg aan de hoge kant (€249,95), maar goed: daar krijg je wel wat voor terug.

Meer info? Check de site van Cube.

Cube Helmet Heron
De helm is in meerdere kleuren verkrijgbaar.