Als je opzoek bent naar een ‘gewone’ en goedkope helm, dan ben je bij Bontrager aan het juiste adres. Het instapmodel van Bontrager luistert namelijk naar de naam Starvos, en die helm is ideaal voor beginnende wielrenners of wielrenners die niet zo nodig op willen vallen. Wij hebben de versie met het veiligheidssysteem MIPS getest!

Instapmodel van Bontrager

Een paar jaar geleden werd Bontrager overgenomen door Trek. Op het gebied van onderdelen, schoenen, accessoires, kleding en al het andere staat Bontrager vooral bekend om haar duurzaamheid. Heel goedkoop zijn de producten over het algemeen niet, maar daar krijg je dan wel hoogstaande kwaliteit voor terug waar je een tijdje mee vooruit kunt.

Wat helmen betreft is Bontrager ook vooruitstrevend. Denk maar aan de WaveCel-technologie, dat 48 keer effectiever blijkt te zijn bij het voorkomen van een hersenschudding dan gewoon EPS-schuim. Daarmee schijnt het – volgens Trek/Bontrager – beter te zijn dan dat andere veiligheidssysteem, MIPS. WaveCel is al in meerdere helmen van Bontrager te vinden, maar nog niet in de door ons geteste Starvos.

De Starvos is het instapmodel van de Bontrager-helmen. Voor weinig geld schaf je de Starvos al aan en daar krijg je een prima helm voor terug. Niet duur en opvallend, maar wel van goede kwaliteit. De helm is er in zowel een MIPS (Multi-directional Impact Protection System) als in een gewone versie verkrijgbaar. Het verschil zit hem vooral in het gewicht én prijs.

Bontrager Starvos
De Starvos oogt niet groot.

De €89,99 kostende helm is in vijf kleuren verkrijgbaar. Met een opgegeven gewicht van 285 gram is de Starvos niet zwaar in vergelijking met andere helmen uit dezelfde prijsklasse, maar is het ook verre van een lichtgewicht. Dat komt deels door het MIPS-systeem, dat tientallen extra grammen met zich meeneemt.

Specificaties:
– In-mould technologie;
– MIPS-systeem;
– 21 ventilatiegaten;
– Boa-sluitsysteem
– FlatLock riempjes
– Verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren;
– Gewicht: 291 gram
– Adviesprijs: €89,99, onder andere hier verkrijgbaar.

Comfortabel en degelijk

Qua looks ziet de Starvos er best goed uit. Het heeft natuurlijk niet de snelle uitstraling van een WaveCel of Ballista, maar voor een helm van €69,99 (zo duur is de versie zonder MIPS) ziet het er gewoon prima uit. Je hebt niet het idee dat je een grote helm draagt en het voelt ook absoluut niet zwaar aan. Net als bijvoorbeeld de Viantor van Abus, de Kite van BBB of de Foray van Giro is dit een prima helm om je eerste fietsmeters op te maken. Of – als het je niet veel uitmaakt dat je helm niet de meest flitsende is – om lange tijd te gebruiken.

Bontrager Starvos

De helm zit bij mij erg lekker. De binnenschaal is op de juiste plekken van de juiste hoeveelheid padding voorzien en dat maakt het comfortabel. De kussentjes zijn makkelijk los te maken. Wat betreft ventilatie valt er ook weinig op of aan te merken. De interne luchtkanalen zorgen voor een fijne luchtstroom. Met 22 ventilatiegaten is de Starvos ook erg ‘open’. Fijn, want vooral onder warme omstandigheden is een beetje verkoeling erg welkom.

Gewoon lekker fietsen

De verstelsystemen zijn gewoon goed. De riempjes zijn ietwat dik, maar hebben bij mij nog niet tot irritaties geleid. Met een draai aan het FlatLock-systeem is de helm losser en strakker te verstellen. Horizontaal is de helm zo los of strak mogelijk te draaien, verticaal zijn er drie standen beschikbaar.

Bontrager Starvos
Het verstelsysteem werkt gewoon prima.

De helm is – mede door het MIPS-systeem aan de zware kant, maar met een gewogen gewicht van 291 gram merk je daar niet heel veel van. In combinatie met de ventilatie, veiligheid en het comfort maakt het van de Starvos een fijne helm zonder al teveel poespas.

Mocht je de helm met MIPS toch iets te zwaar vinden, dan is er altijd nog de versie zonder het veiligheidssysteem. Je levert dan wat een bescherming in, maar krijgt er wel een lichtere en goedkopere helm voor terug. Het is een afweging die je zelf moet maken.

De Starvos is overigens ook in een vrouwenvariant verkrijgbaar.

Plus- en minpunten:

+ Comfortabel
+ Goede prijs-kwaliteitsverhouding
+ Goede ventilatie
+ MIPS

– Aan de zware kant