De Sport R500 is een van de drie raceschoenen in de collectie van AGU. Voor de prijs (€89,95) hoef je hem niet te laten liggen, maar zit de R500 ook goed? Hieronder vertel ik je meer over deze schoen.

AGU Sport R500

Zoals gezegd heeft AGU drie raceschoenen op voorraad: de R400, R500 en R600. Behalve de cijfers zit er wel degelijk verschil tussen de schoenen, maar een ding komen ze overeen: ze hebben een vriendelijke prijs. De schoenen schommelen tussen de €69,99 en €109,99. Dat is niet duur.

De R400 is zo’n typische schoen voor beginnende wielrenners. De schoen is niet opvallend, niet duur en niet van de allerbeste kwaliteit. Dat is ook allemaal niet nodig, want de gemiddelde drager van deze schoen is niet geïnteresseerd in de stijfheid van de zool. Carbon of kunststof? Boeiend, als het maar lekker zit.


De AGU Sport R500.

De R500 ziet er wat dat betreft al sneller uit. De schoen heeft net als zijn jongere (R400) en oudere (R600) broer meerdere sluitingen. Waar de R400 uit drie klittenbandsluitingen bestaat, heeft de R500 er twee én een gespsluiting. De R600 heeft enkel een klittenband- en een Atop-dialsluiting.

Specificaties:
– PU leer
– Nylon en fiberglas buitenzool
– Gespsluiting en klittenband
– Maten: 38 t/m 47
– Gewicht: 315 gram per schoen
– Kleur: zwart
– Adviesprijs: €89,95, onder andere hier te koop.

Verrassend licht, maar saai

Wij focussen ons op de R500. Qua looks zou ik de R500 nooit aanschaffen. De schoen is volledig zwart en oogt erg groot. De sluitingen zijn overheersend aanwezig en het ziet er allemaal niet race-achtig uit. Zodra een fietsschoen klittenband heeft, gaat er bij mij al een minpuntje van het uiterlijk af. Smaken verschillen natuurlijk, maar wat uiterlijk betreft is het niet mijn smaak.

AGU Sport R500
Dubbele klittenband- en een gespsluiting. Het is nogal druk aan de bovenkant.

Dat doet er verder niet toe. Sterker nog: wat verwacht je van een schoen van €89,99? Dat de buitenzool niet van carbon is weet je, net als dat het waarschijnlijk geen dubbele Boa-sluiting heeft.  Met dat in achtneming ben ik op pad gegaan. De zwarte schoen matcht mooi onder bijna al je fietskleding. Dat is al een pluspunt.

Eigenlijk heeft de schoen mij kwalitatief positief verrast. De buitenzool geeft weliswaar niet heel erg mee en is niet enorm stijf, de rest van de schoen zit erg comfortabel. Sommige fietsschoenen voelen van binnen hard aan, maar bij de R500 is het alsof je met je voet in een zak met kussens stapt. Van vervelende drukpunten heb ik nooit last gehad.

AGU Sport R500
Reflectoren aan de achterkant van de schoen. In het donker ben je dus goed zichtbaar.

Het klittenband werkt oké, maar de gespsluiting is mij minder goed bevallen. Je kunt niet in een vloeiende beweging de schoen strakker of losser maken. Met horten en stoten trek je de schoen aan of uit. Dat kan makkelijker. De schoen sluit wel mooi om je voet heen, daar is niets mis mee. Eén ding is wel zeker: je schoen zit goed vast.

Verder is het gewicht prima en doet het op dat gebied niet veel onder voor peperdure carbonschoenen. Ik had absoluut niet verwacht dat de weegschaal slechts 315 gram zou weergeven. De ventilatie is trouwens niet helemaal top, want onder warme weersomstandigheden kreeg ik al gauw last van zweetvoeten.

Doen?

AGU Sport R500Is het een aanrader? Ja, zeker! Voor weinig geld schaf je een prima setje schoenen aan. De R500 zit comfortabel, sluit mooi om je voet en is qua prijs-kwaliteit gewoon een goede aankoop. Ik vind het wel een nadeel dat de schoen zo kolossaal oogt; je sjouwt echt een schoen mee. De kleur zwart werkt daar ook niet echt aan mee, evenals de grote sluitsystemen.

Plus- en minpunten:
+ Comfortabel
+ Sluit mooi om je voet
+ Behoorlijk licht
+ Prijs-kwaliteitsverhouding

– Oogt groot
– Niet heel stijf