Begin dit jaar lanceerde ABUS twee nieuwe helmen: de StormChaser en de Macator. Vooral laatstgenoemde trok mijn aandacht, want met een adviesprijs van €49,95 is-ie eigenlijk te laag geprijsd om te laten liggen.

Dit is normaal gesproken al de tijd van het jaar dat ‘mooiweerfietsers’ hun oude Gazelle of Batavus uit de schuur halen voor een mooi fietstochtje, maar in combinatie met het weer én natuurlijk het coronavirus is het nu helemaal druk op de weg. Gelukkig kom ik veel fietsers tegen met een helm op hun hoofd, maar ook regelmatig zonder. Niet echt slim, aangezien het al druk genoeg is in de ziekenhuizen..

Voor de niet-helmdragers is er door de komst van de Macator helemaal geen reden meer om geen hoofdbescherming te dragen. Natuurlijk: er waren al genoeg helmen voor een prima prijsje, maar de prijs van de gemiddelde helm ligt toch wel een stuk hoger. De Macator neemt plaats in het laagste segment en gaat de strijd aan met bijvoorbeeld de BBB Condor, MET Idolo of Giro Isode.

Over de helm

Wat is er zo speciaal aan de Macator? Nou, om eerlijk te zijn niet heel veel. Het is een gewone helm voor beginners en dat is prima. Dat wordt bevestigd op het moment dat je de helm uit de doos pakt. De voorste drie ventilatiegaten zijn namelijk bedekt met gaas om insecten tegen te houden. Dat zie je bij de duurdere helmen vaak niet terug, al stoppen sommige merken optioneel een strookje gaas mee.

De helm met in-mold schaal heeft 13 ventilatiegaten. Aan de achterkant zit een Zoom Ace-verstelknop waarmee je de helm vast kunt draaien. De binnenkant van de helm (van EPS-schuim) is uitgerust met drie losse kussentjes. Opvallend: ook bij de kliksluiting zit een strookje padding om je kin te beschermen.

ABUS Macator

Specificaties:
– In-mold schaal
– Zoom Ace-verstelknop
– 13 ventilatiegaten
– Insectengaas
– Drie maten: S (51-55), M (52-58) en L (58-62)
– Opgegeven gewicht: 305 gram (M)
– Meer dan 10 verschillende kleuren
– Geschikt voor paardenstaarten
– Geleverd met vizier
Adviesprijs: €49,95, hier te bestellen bij Futurumshop.

Is het wat?

ABUS heeft met de GameChanger en AirBreaker twee absolute tophelmen in de gelederen, maar gelukkig zijn ze de wielertoeristen niet vergeten. Een stuk goedkoper, wat zwaarder en iets minder comfortabel, maar wat verwacht je voor amper vijf tientjes? Het is een heel mooie instaphelm met weinig fratsen. De ventilatie is goed (grote gaten aan de voorkant), het zit comfortabel en het insectengaas is in deze tijd van het jaar toch wel een pré.

De Macator is in heel veel verschillende kleuren verkrijgbaar en is daardoor perfect met jouw fietskleding te matchen. Wij kregen de ietwat saaie grijze variant opgestuurd, maar er zijn ook mooie blauwe, groene, rode of gele versies verkrijgbaar. Kijk maar op de site van ABUS of er wat voor je tussen zit.

ABUS Macator

ABUS Macator