Worden jullie op sociale media ook doodgegooid met advertenties voor mobiele compressors en reinigers? De eerste pompen je banden op, de tweede spuiten je fiets schoon. Hoe nodig zijn ze? En hoe goed? Eerst testen wij de compressors.

Een mobiele compressor werkt op een accu. Hij is compact (kleiner dan een voetpomp) en is handig mee te nemen in de auto, camper of in je rugzak. De gewenste druk is gemakkelijk en zeer precies in te stellen. Je maakt je keuze, sluit hem aan en hij stopt automatisch op de gewenste druk: kind kan de was doen. Overbodige luxe? Een goed excuus om hem aan te schaffen is wellicht dat je hem ook kunt gebruiken voor de auto, het zwembadje en de voetbal. Grootste nadeel is dat de accu niet bijzonder lang meegaat. Het pompen kan lang duren en geruisloos gaat dat zeker niet. Zelf ben ik na het testen blijvend gebruiker geworden van de accucompressor, vooral vanwege de precisie. Even het ventiel opendraaien en elke rit met de juiste druk vertrekken, ideaal.

Ik test vier mobiele compressors op verschillende onderdelen. Allereerst de batterijduur. Om die te achterhalen, sluit ik hem aan op een binnenband met een paar gaatjes erin, en meet de tijd tot de pomp uitvalt. Daarnaast test ik hoelang het duurt om een 28 millimeter raceband op te pompen tot 6 bar. Ook meet ik het geluid.

Bosch Easypump

Collega Rob testte de EasyPump al eens, maar deze compressor mocht in deze test gewoon niet ontbreken. Het aangename aan het apparaat is hoe hij in de hand ligt. Je hebt goede grip en de bediening met de duim is perfect. Hij geeft duidelijk de batterijstand weer en maakt van de geteste compressors het minste lawaai. Als enige meet hij twee cijfers achter de komma, maar wel afgerond. Dus 1,30, 1,35 of 1.40 bar: ideaal voor de mountainbike, gravel of cross als het om subtiele verschillen gaat.

Onder een klepje zitten de accessoires netjes opgeborgen. De slang van 24 centimeter kan volledig ronddraaien, waardoor je jezelf niet in rare hoeken hoeft te wringen om hem aan te sluiten op het ventiel. Die aansluiting is wel wat vervelend. De verloopnippel voor een gewoon prestaventiel draait moeilijk rond. Je kunt dus beter eerst de verloopnippel op het ventiel draaien en dan de pomp aansluiten. Een oplossing is om de slang af te knippen en er een drukverloopnippel voor een prestaventiel op te zetten, maar dan is hij enkel nog geschikt voor de fiets. Hoewel de EasyPump het langste nodig heeft om te pompen en de accu niet lang meegaat, werkt hij wel het fijnst.

Gewicht: 425 gram
Prijs: €74,95
Batterij: 3000mAh
Maximale druk: 10,3 bar
Aansluiting: usb-c
Eindcijfer: 7,6

Coolado Tpump X

Deze kleine cilindervormige pomp van aluminium scoorde het beste in de testen. Hij blaast het snelst de band op en de batterij gaat het langst mee. Bovenop zit een lcd-touchscreenbediening die prima werkt. Je kunt vier verschillende voorgeprogrammeerde luchtdrukken instellen of simpelweg + of – drukken. Net als de andere pompen is hij voorzien van een lampje. Deze heeft drie standen, inclusief de roodknipperende sos-lichtmodus. Hij is zeer compact en gemakkelijk mee te nemen in een rugzak, en past ook precies in een bidonhouder, hoewel ik dat laatste niet aanraad omdat hij niet waterdicht is.

Minder fijn is dat de aluminium behuizing behoorlijk warm wordt bij hoge druk of lang pompen. Het grootste nadeel is echter dat je de batterijstand niet kunt aflezen. Je weet dus niet wanneer hij bijna leeg is. Ook jammer is dat de slang niet mee draait, waardoor het aansluiten soms wat gedoe is. Maar goed, daar staat dus wel tegenover dat het de krachtigste is van de vier geteste pompen.

Gewicht: 465 gram
Prijs: €79
Batterij: 2600mAh
Maximale druk: 10,3 bar
Aansluiting: usb-c
Eindcijfer: 8,8

Donrox F511

De F511 van Donrox is bijzonder geschikt voor ultrafietsers. Je kunt de 2000 mAh-accu van de pomp namelijk ook als powerbank gebruiken, bijvoorbeeld om een lamp, telefoon of fietscomputer op te laden – Donrox verkoopt ook een carbon fietstas à 30 euro met daarop een houder voor je mobiel. Voor slechts 400 gram heb je dus een extra noodbatterij en een fietspomp ineen. Om hem aan te zetten, moet je de knop een aantal seconden inhouden. Dit voorkomt dat hij per ongeluk aangaat.

Hij heeft vijf voorgeprogrammeerde standen. Hij verhit niet zo erg als de andere pompen en het display met de batterijstand is goed af te lezen. De luchtdruk is in vier eenheden weer te geven: bar, psi, kPa en kilogram per vierkante centimeter. Als je hem compact wilt opbergen, moet je de slang losdraaien, maar dat nemen we voor lief. Door zijn compleetheid is dit de testwinnaar van de maand.

Gewicht: 400 gram
Prijs: €69,95
Batterij: 2000 mAh
Maximale druk: 10,3 bar
Aansluiting: usb-c
Eindcijfer: 9,1

Xiaomi Mi
Xiamo mi

Wie ooit een iPod heeft gehad, zal vast even een flashback krijgen bij het zien van de Xiaomi Mi-pomp. Meest verrassend is de lage prijs. Hij kost slechts 39,95 euro. Toch doet de Mi niet onder voor de andere pompen, dus je krijgt veel waar voor je geld. Hij gaat automatisch aan als je de slang uit de behuizing haalt. Stop je hem weer terug, dan schakelt hij zichzelf uit, zodat de batterij nooit per ongeluk leegloopt. Er zijn vier voorgeprogrammeerde standen, plus een handmatig instelbare stand. De druk wordt in bar en psi weergegeven op een groot, zeer duidelijk display. Wat hij niet laat zien is de batterijstand, daarvoor dient een lampje onderop. Zodra dit rood begint te knipperen, is de batterij bijna leeg. De slang is wat kort, maar de verloopnippel draait wel heel gemakkelijk op het ventiel. Het grootste verschil met de andere modellen is de usb-aansluiting. De Xiaomi gebruikt nog een micro-b aansluiting, waardoor opladen wat langer duurt. Als je niet al te veel wilt uitgeven aan een accucompressor, maar toch eens zoiets wilt proberen, dan kun je je aan de Mi geen buil vallen.

Gewicht: 434 gram
Prijs: €39,95
Batterij: 2000 mAh
Maximale druk: 10,3 bar
Aansluiting: usb-b
Eindcijfer: 8,0

Ter vergelijking

Batterijduur
Bosch: 36:27 min.
Coolado: 45:32 min.
Donrox: 41:20 min.
Xiaomi: 35:42 min.

0 naar 6 bar
Bosch: 2:42 min.
Coolado: 2:13 min.
Donrox: 2:40 min.
Xiaomi: 2:19 min.

Geluid
Bosch: 64dB
Coolado: 67,5dB
Donrox: 67dB
Xiaomi: 65dB