Spatbordjes zijn essentieel bij regenachtig, koud weer. Ze zijn niet aerodynamisch en meestal rammelen ze aan alle kanten. Toch zijn spatborden een goede investering, omdat ze ervoor zorgen dat je langer hoog en droog op je zadel kunt blijven zitten. Zonder nattevingerwerk test ik een paar sets voor de racefiets, een paar spatborden voor de mountainbike en een handvol handige mini-spatbordjes voor jullie.

Om te zien hoeveel water er daadwerkelijk wordt tegengehouden maak ik gebruik van de kluskunsten van collega Rob. We bouwen een testopstelling inclusief een mooie witte spatwand om een spatscore te kunnen maken. Voor de mountainbikespatborden cross ik door een aantal plassen en bekijk ik hoeveel modder er op mijn rug beland. Prijs, kwaliteit, gewicht en gebruiksgemak zijn de factoren die meetellen voor het uiteindelijke Fiets-oordeel.

Foto’s: Remco Veurink

RACESETS

Crud MK3 Roadracer

Gewicht achter: 137 gram
Gewicht voor: 114 gram
Prijs: € 44,95
Webadres: www.crudproducts.com
Geschikt voor: alle racefietsen tot 35 millimeter bandbreedte

Deze set heeft voor zowel voor als achter verlengstukken die een groot deel van de wielen overlappen. Het monteren is erg eenvoudig door het Duotec Interloc-systeem, een soort klittenband maar dan veel steviger. Je plakt een strip op het frame en daarop druk je de spatborden vast. De set wordt geleverd met een paar handige miniborsteltjes. Als deze juist zijn geplaatst vegen ze net voor de remblokken alle vuil van de velg. In Engeland weten ze wel hoe ze om moeten gaan met nat en vies weer. De spatborden zijn gemaakt van hard plastic. Met de schaar heb ik hier en daar wat stukjes plastic moeten wegknippen om de set passend te maken voor mijn fiets met velgremmen. Check van tevoren of er minimaal 4 millimeter ruimte is tussen de band en het frame. Op mijn fiets is dit nipt en zit de band dicht tegen het spatbord aan en rammelt hij soms tegen de band. Ook past het verlengstuk van het achterspatbord helaas niet op mijn fiets. Door de eenvoudige montage aan de binnenkant van de vork en frame zien ze Crud’s er mooi geïntegreerd uit. Een vederlichte, goed geprijsde set die bijzonder makkelijk te monteren is.

+ gebruiksgemak
+ looks

Spatscore: 9
Fiets-oordeel: 9,1

SKS Speedrocker

Gewicht achter: 211 gram
Gewicht voor: 212 gram
Prijs: € 49,99
Webadres: www.sks-germany.com
Geschikt voor: gravel, cross- en racefietsen met schijfremmen tot 42 millimeter bandbreedte

SKS, welbekend van de Bluemels, heeft met de Speedrocker een set speciaal voor de gravelfietsen. Door de stevige, lange beugels is de set niet licht en de prijs is wat aan de hoge kant. Het voorspatbord heeft twee stukken. Het kleine stukje dat voor de voorvork uitsteekt is niet stabiel. Het achterspatbord is wel heel erg zeer stabiel, doordat hij op drie punten vastzit. Het past op elke maat frame, omdat de lengte in te stellen is. De bevestiging is voorzien van het ESC-veiligheidssysteem. Mocht je onverhoopt een tak in je wiel krijgen dan klikken de beugels los en vlieg je niet over het stuur of gaan de spatborden stuk. Een veilige investering dus.

+ in lengte verstelbaar
– gewicht

Spatscore: 8,5
Fiets-oordeel: 7,6

Zéfal Swan/Croozer Road

Gewicht achter: 149 gram
Gewicht voor: 59 gram
Prijs: € 19,95
Webadres: www.zefal.com
Geschikt voor: alle racefietsen tot 32 millimeter bandbreedte

Als enige van de geteste sets kiest Zéfal ervoor om het voorspatbord niet aan de voorvork te monteren, maar aan de onderbuis. Je ziet de bui al hangen. Inderdaad, bij het sturen komt het spatwater alsnog in je gezicht. Ga je geen lange ritjes maken en wil je toch wat beschermd zitten dan is dit wel een goede keuze. Nog geen twee tientjes en zeer eenvoudig te monteren. De Swan past mooi rond het achterwiel. Zorg ervoor dat deze exact in het midden staat, want hij is smal. In vergelijking met de andere sets werden mijn voeten sneller nat, dus het voorspatbord had wel iets langer mogen zijn.

+ prijs/kwaliteit
– klein voorspatbordje

Spatscore: 7
Fiets-oordeel: 7,9

Topeak DeFender iGlow X

Gewicht achter: 235 gram
Gewicht voor: 157 gram
Prijs: € 74,95
Webadres: www.topeak.com
Geschikt voor: racefietsen met velgremmen tot 25 millimeter bandbreedte.

Veiligheid staat bij mij altijd voorop, ook al zit er een stevig prijskaartje aan. De spatbordjes zijn alleen geschikt voor racefietsen met velgremmen. Ze beschermen goed, zijn stabiel en eenvoudig in gebruik. Nadeel is dat ze maar tot 23 millimeter bandbreedte zijn. In de winter kies ik liever voor bredere banden, maar door de extra functie wil ik een uitzondering maken. Op de rug van de spatborden zit een strip verlichting voor extra zichtbaarheid. De rood gekleurde verlichting heeft twee standen; knipperen en constant branden. De twee ronde CR2032-knoopbatterijen gaan 100 uur mee op de knipperstand en 50 uur in de constante modus. Heel fel is het licht niet en het vervangt zeker niet de gewone fietsverlichting die je in het donker nodig hebt. Wel maakt het je wel heel goed zichtbaar van de zijkant. Kudo’s voor veiligheid!

+ veiligheid
– enkel tot 25 mm bandbreedte

Spatscore: 8
Fiets-oordeel: 7,4

MTB-SPATBORDEN

BBB GrandProtect

Gewicht: 221 gram
Prijs: € 23,95
Webadres: bbbcycling.com

Het standaard modelletje spatbord. De GrandProtect is net als alle andere MTB-spatbordjes geschikt voor een 29-er. Met de twee draaiknopjes kun je hem eenvoudig afstellen zonder sleutels, maar hij verliest er meteen zijn stevigheid mee. De bevestiging is prima en hij past zelfs op andere vormen zadelpennen.

+ bevestiging
– wiebelig

Spatscore: 6,5
Fiets-oordeel: 7,2

SKS Nightblade

Gewicht: 285 gram
Prijs: € 39,99
Webadres: www.sks-germany.com

Het duurste spatbord, maar ook bij de mountainbike is zichtbaarheid belangrijk. De SKS heeft een klein achterlichtje boven op het spatbord. Deze is los te klikken en opladen gaat met een micro usb-kabeltje. Stabiel spatbord dat aan de achterkant lekker breed is. Zoals je kunt zien op de foto van mijn rug is hij zeer goed en houdt hij bijna alles tegen. Niks op aan te merken.

+ licht en spatbord inéén
– niet goedkoop

Spatscore: 9
Fiets-oordeel: 8,5

Topeak DeFender XC11-29er

Gewicht: 227 gram
Prijs: € 29,95
Webadres: www.topeak.com

Topeak heeft het grootste spatbord en dit is terug te zien op mijn rug. Lekker schoon! Goed stabiel en eenvoudig in te stellen. De bevestiging is heel eenvoudig met een snelsluiter. Vergelijkbaar met het spatbord van SKS, maar dan zonder lampje. Toch wint de Topeak, dankzij de snelsluiter en de prijs die wat lager is. 

+ heerlijk breed
+ montagegemak

Spatscore: 9
Fiets-oordeel: 8,6

Zéfal Deflector RS75

Gewicht: 325 gram
Prijs: € 22,95
Webadres: www.zefal.com

De Zéfal is qua vorm de vreemde eend in de bijt. Je bevestigt ‘m niet aan de zadelpen, maar aan de achterbrug. Het systeem om hem vast te maken is omslachtig en hij is niet snel te demonteren. Als je de hoogte goed hebt is hij wel makkelijk te draaien. Hij sluit strak aan op het achterwiel en door de ronde vorm zal degene achter jou ook schoner blijven. Als je over het montageprobleem bent heb je een stevig spatbord voor een acceptabele prijs.

+ wieltjeszuiger vriendelijk
– montage

Spatscore: 7,5
Fiets-oordeel: 7,8

MINISPATBORDJES

Ass savers Mudder Mini

Gewicht: 25 gram
Prijs: € 13,-
Webadres: ass-savers.com
Geschikt voor: gravelvorken met 32 tot 55 millimeter bandbreedte

Eigenlijk is hij bedoeld voor een gravelvork, maar zelf gebruik ik hem op de MTB. Heel veel modder houdt hij niet tegen, maar het is net die straal modder die anders recht in je gezicht terechtkomt. Het is een klein ding waarvan je niet door hebt dat het op je fiets zit, maar zodra je het eraf haalt heb je het gelijk door bij eerste modderstrook.

+ compact
– minimale bescherming

Spatscore: 5
Fiets-soordeel: 7,8

Ass savers Fendor Bendor Big

Gewicht: 60 gram
Prijs: € 17,-
Webadres: ass-savers.com
Geschikt voor: gravel- en mountainbikes met schijfremmen.

Nog een handig product van Ass Savers. Je moet hem eerst even wat kneden om de juiste vorm aan te nemen. De bevestiging is aan de zadelpenbuis en hij gebruikt de staande achterbrug om zich tussen te klemmen. Hierdoor past hij niet om fietsen met velgremmen en er moet genoeg opening zijn tussen de achterbrug. Hij is lang en door het dunne plastic niet het meest stevige spatbord, maar wel erg licht.

+ lichtgewicht
– enkel voor fietsen met schijven

Spatscore: 7
Fiets-oordeel: 7,9

BBB FlexFender

Gewicht: 28 gram
Prijs: € 11,50
Webadres: bbbcycling.com
Geschikt voor: MTB-voorvork

Op de bovenkant waar de voorvork de FlexFender raakt zit een extra laagje rubber ter bescherming. Goed gezien, want de modder kruipt overal en door de wrijving kunnen er lelijke schaafplekken ontstaan op de voorvork. Hij is precies groot en lang genoeg om veel modder tegen te houden. Er zitten vier montagestrips bij die hem stevig op zijn plaats houden. Hij past ook op een achterbrug, maar daarmee bescherm je enkel het materiaal. Het grootste voordeel van de spatbordje op de voorvork is dat ze meedraaien met het wiel en dus altijd beschermen.

Spatscore: 7,5

Fiets-oordeel: 8,1

+ beschermende laag
+ perfecte grootte

B’Twin Fender Flash

Gewicht: 38 gram
Prijs: € 4,99
Webadres: www.decathlon.nl
Geschikt voor: MTB-voorvork

Net als de Big Fendor moet deze wat gekneed worden om de juist vorm aan te nemen. Ik vind alle voorvorkspatbordjes geweldig, dus het onderscheid zit in de kleine dingen. B’Twin is het gelukt door spanbandjes erbij te doen die te hergebruiken zijn. Makkelijk te demonteren dus en je hoeft niet met een kniptang zitten prutsen. Qua maat is hij bijna gelijk aan de FlexFender van BBB, maar de prijs is een stuk lager. Voor nog geen 3 euro een zeer handig product.

Spatscore: 7
Fiets-oordeel: 8,8

+ koopje
+ herbruikbare spanbandjes

Close The Gap Cover My Back

Gewicht: 88 gram
Prijs: € 21,95
Webadres: www.closethegap.cc
Geschikt voor: alle fietsen met zadelrail tussen 7 en 9 millimeter.

Mijn voorganger Mathijs maakt allerlei handige producten, zo ook de Cover My Back. Een robuust spatbordje dat je vastklikt aan je zadel en zo past op elk type fiets, dus ook fietsen met aero zadelpennen. Degene die achter je fietst heeft er niks aan, maar je rug en zitvlak blijven lekker droog. Heel handig zijn de adapters. Zo kun je er een lamp of camera aan bevestigen met een GoPro-houder. Let wel even goed op bij het afstappen dat je niet blijft hangen aan het spatbord.

Spatscore: 6
Fiets-oordeel: 7,8

+ past op alle fietsen
– oppassen met afstappen

Wie houdt het droog?

Fietsen met goed weer is natuurlijk aangenamer, maar het fietsen in slecht weer wordt leuker door het gebruik van spatbordjes. Daar ben ik ondertussen van overtuigd. In de categorie klein maar fijn is de BTwin de beste. Voor die prijs geen twijfel over mogelijk! Op de mountainbike raad ik de SKS Nightblade of Topeak DeFender XC11 29er zeer aan. Lekker breed en stevig. In de categorie racesets komen de Crud’s als beste uit de bus, zeker als je ze met verlengstukken kunt monteren. Bij koud, nat weer zijn het allemaal winnaars. Denk nog eens goed na voordat je spatbordjes afkeurt, want droger is nu eenmaal warmer.

Tips

  • Stel de spatborden goed af en draai alle schroefjes nog eens aan, zodat ze niet beginnen te trillen.
  • Bescherm je frame. Plak wat tape tussen bevestiging en het frame. Regenwater met fijn zand erin kruipt overal makkelijk tussen en de wrijving kan lelijke beschadigingen achterlaten.
  • Kies het juiste spatbord voor je fiets. Tegenwoordig zijn er spatborden voor alle wielmaten, bandbreedtes en types remmen.