In Fiets 10 hebben we drie betaalbare vermogensmeters getest. Deze drie hebben elk een ander systeem: wat zijn de voors en tegens? Vandaag beginnen we met de vermogensmeter van Stages.

Stages levert een arsenaal aan eenzijdige en dubbelzijdige powermeters, met sensoren in de linker- en/of rechter crankarm. Voor bijna alle bekende groepen is wel een exemplaar te vinden. Op mijn mountainbike rij ik al jaren met een Stages Power voor SRAM Dub, die het vermogen in de linker crankarm meet. De Stages Power vervangt de carbon crankarm en de Dub-as. Het systeem is mee te nemen bij aanschaf van een nieuwe fiets, zolang je met hetzelfde merk drivetrain blijft rijden en de crankarmlengte en crankasdikte overeenkomen.

Het gewichtsverschil tussen het origineel en de Power zit ’m in het sensorkastje aan de binnenzijde en is slechts 15 gram. Kalibratie is voor elke rit nodig, maar die is zo gepiept: crankarm recht naar beneden zetten, knopje op je fietscomputer indrukken, klaar. Bij een onjuiste stand van de pedaalarm krijg je keurig netjes (en consequent) een foutmelding. Handig: de batterij (CR2032) kun je zelf zonder gereedschap vervangen. Zelf heb ik nooit problemen met water gehad. De batterijkap zit stevig, maar het afdichtringetje is wat fragiel en kan snel scheef gaan zitten, dus opletten. De batterijduur is geen issue.

Stages Powermeter

De powermeter heeft mij de afgelopen twee jaar nog nooit in de steek gelaten. Er is sprake van kwetsbaarheid bij dit soort systemen als je heel hard bijvoorbeeld een obstakel met je pedaal raakt. Het pedaal kan dan uit de crank scheuren. Mij is dat één keer overkomen – inclusief een bezoek aan het ziekenhuis, dus dan weet je hoe hard de klap was. Stages loste het probleem snel op, met een rechtstreeks geleverde nieuwe powermeter tegen een crash warranty-aanbod. Netjes. Koop wel de juiste cranklengte. Ik heb in mijn bikefitstudio klanten ontmoet die twee maten crankarmen gemonteerd hadden: een dure en ongezonde misser.

Let op: de nieuwe SRAM Dub Wide heeft een bredere as, dus koop je een nieuwe MTB met dit systeem, dan past je oude Stages er niet op. Er zijn geen Stages Powers voor Dub Wide. Monteer je toch die smallere Stages-as, dan verandert de kettinglijn, wat ten kosten gaat van de werking van de drivetrain.

Lees meer op de website van Stages.