Op werkelijk alle gebieden van de fietssport worden nieuwe dingen ontwikkeld. Soms goed, soms geen verbetering, soms een mislukking. Dit is onze top 10 van oplossingen voor niet-bestaande problemen. Dit is een artikel uit Fiets 06.

1. Turbolito
Het merk, bekend van de lichtgewicht oranje binnenbandjes, komt nu met een uitvoering met een chip. Kost je 45 euro, maar dan kun je wel op je smartphone zien hoeveel druk er in de band zit. Leuk, maar wat heb je eraan als je hierdoor ziet dat je band te zacht staat en je hem op wilt pompen, waarna je de druk ook op de meter van je pomp kunt aflezen? #fronswenkbrauw Verkrijgbaar in 29 & 27,5 inch

Meer info op www.turbolito.com

2. Clipje
Koo, het brillenmerk waar onder andere Trek-Segrafredo mee rijdt, heeft een clipje op de markt gebracht waarmee je tijdens het klimmen je zonnebril op je stuurpen kunt bevestigen. Nou kan je, indien gewenst, je bril natuurlijk in je helm steken. Of andersom achterop je hoofd met dezelfde moeite. Wellicht in de zakken van je shirt. Tja, dit is ook een optie. € 19,90 tel je er voor neer.

Meer info op www.kooworld.cc

koo_billy_clip_01

3. Flatbar
Je kunt gravelen met een racefiets, cyclocrossfiets of een gravelbike. Allemaal met gebogen stuur. Lekker rap rechtdoor en zo’n beetje hét onderdeel waardoor je in veel gevallen een gravelbike van een mountainbike kunt onderscheiden. Steeds meer merken komen nu ook met flatbar gravelbike. Lekker wendbaar, zo’n breed stuurtje. Maar dan wel met de nerveuze smalle bandjes en zonder vering. Een beetje van beide en tegelijkertijd helemaal niets.

Flatbar gravel

4. Cat-ears
Fan van Elvis en tevens wielerliefhebber? Dat komt mooi uit! Met deze cat-ears, een soort stoffen omhulsels voor je helmbandjes, zie je er niet alleen uit als de King himself, maar ze blokken ook de wind waardoor het windgeruis wegvalt. Of het werkt weet ik niet. Ik heb er dan ook nooit behoefte aan gehad.

Meer info op www.cat-ears.com

cat ears

5. Wielerpetje
Een wielerpetje of koersklak wordt volgens de ongeschreven regels alleen getolereerd in het veldrijden en tijdens voorjaarsklassiekers. Het beschermt tegen koude, wind en opspattend water. Logisch dat Rapha een koersklak heeft gemaakt, speciaal om binnen (!) mee te fietsen. 30 piek kost-ie. Zit je er toch maar mooi gesoigneerd bij op je hometrainer.

Meer info op www.rapha.cc

rapha petje

6. Gravelpomp
Zonder pomp geen lucht. Veel merken maken onderscheid tussen mtb­ en racepompen. Dit vanwege het grote volume van mountainbikebanden tegenover de hogere druk van een raceband. Lezyne maakt nu ook gravelpompen. Lekker in between. En voor een stevige prijs. Want gravel is zoiets als trouwen, of kinderen krijgen. Alles gaat maal twee. Lezyne­gravelpompen vanaf €61,95.

Meer info op www.ride.lezyne.com

gravelpomp

7. Wax
Een druppie olie na het poetsen en klaar ben je. Eigenlijk al zo lang ik fiets doe ik dit en dat werkt perfect. Maar tegenwoordig kun je kostbare blokken wax aanschaffen die je moet verhitten, je moet je ketting demonteren en het spul erin miete­ren. Dan af laten koelen, en weer monteren. Voor de prijs van deze set Absolute Black Wax koop je voor zo’n twee jaar aan ketting­ olie en ben je binnen twee tellen klaar. Absolute Black Graphene Wax kost €29,90.

Meer info op www.absoluteblack.cc

absolute black wax

8. Aerobike
Aerodynamica is altijd belangrijk, toch? Zeker in de wind, en met name bij snelheden richting de 40 kilo­meter per uur en hoger. Niet echt de omstandigheden bij gravelen. Maar zandhappen met 30 per uur richting de zonsondergang kan tegenwoordig ook met een aerobike met brede banden. Het voordeel hiervan? Niemand die het ons kan vertellen.

aero gravel

9. 40×35
50×37, 48×35 of 46×33: de huidige tandwielverhoudingen van SRAM’s topserie racegroepen. Dat is even andere koek dan 53×39, 52×36 of 50×34 zoals we al decennia gewend zijn. En is dit een verbetering? Of sterker nog, heeft er ooit iemand gevraagd om 48 en 35 tandjes aan de voorzijde? Wat is er mis met een normale compact? Dit zijn oplossingen voor niet-­bestaande problemen.

Meer info op www.sram.com

SRAM AXS 01

10. Afstandsbediening
Je fietscomputer heeft allerlei functies. Makkelijk te bedienen met knopjes links, rechts of bovenop het ding. Wist je dat er merken zijn die afstandsbedieningen maken voor op het stuur om je computer, die welgeteld 15 centimeter verderop gemonteerd zit, te bedienen? Heel nuttig!

Garmin afstandsbediening