Gevoelstemperatuur op standje Siberië, sneeuwduinen zo hoog als de schutting, maar naar buiten zullen we. Het sneeuwt niet vaak in Nederland en daarom genoten we met volle teugen. Om dat langere tijden te kunnen doen zijn goede handschoenen een must. Met afvriezende vingers kun je het stuur niet beet pakken, laat staan je remmen bedienen. Toch essentieel. We testen wat dunne en toch warme handschoenen uit.

Winterhandschoenen zijn er in allerlei soorten en maten. Dik, dun, gevoerd. Met gecombineerde vingers of zelfs verwarmde elementen. Persoonlijk heb ik een hekel aan te dikke handschoenen. Zeker op de mountainbike. Het gevoel met het stuur vervalt en schakelen wordt drukken in het luchtledige. Ik voel graag wat ik doe. Tegenwoordig zijn er van verschillende merken handschoenen die er op het eerste oog veel te dun uitzien voor deze omstandigheden. Toch hielden ze mij vorige week dagelijks lekker warm.

De handschoenen waar ik het over heb zijn wind- en waterdichte modellen. Het materiaal voelt als een soort wol, maar het is een mix van nylon en polyester. Hoewel de handschoenen volledig winddicht zijn, ademen ze perfect waardoor je handen droog blijven en zo niet koud kunnen worden.

We testten de Giro Xnetic H2O en Stolen Goat Climb&Conquer handschoenen. Op wat kleine details na lijken de handschoenen haast 1-op-1 hetzelfde. We gaan ze daarom ook niet los beoordelen, de prestaties zijn hetzelfde.

De handschoenen zijn lekker rekbaar en daardoor makkelijk aan te trekken. Rondom de vingers is de stof redelijk strak waardoor de handschoen goed blijft zitten. De anti-slip rubbers aan de binnenzijde zorgen voor voldoende grip, ook nadat je wat sneeuwballen hebt gegooid. Doordat het materiaal zo dun is blijf je de schakel en remhendels goed voelen. Dit is een groot pluspunt. De handschoenen zijn maar een fractie dikker dan lange zomer-handschoenen.

Doordat de handschoenen volledig winddicht zijn heeft de koude wind geen vat op je tere vingers. Echte voering is niet aanwezig. Hierdoor zullen de handschoenen zeker niet voor iedereen bij deze temperaturen bruikbaar zijn. Wel laat het zien dat de juiste materialen ervoor kunnen zorgen dat je met veel dunnere spullen goed op pad kan dan jaren geleden.

De prijzen lopen nogal uiteen, voor de Giro’s betaal je €65. Met een beetje Googelen gaat daar een flinke hap af. Stoalen Goat handschoenen bestel je normaal voor vier tientjes. Helaas is de Europese webshop door de Brexit momenteel gesloten.

Giro.com
stolengoat.com