De eerste indruk is oei. Da’s een druk fietsje. In ieder geval betreft het hier geen 13 in een dozijn fiets.
Deze ZanZara ZÓRO komt uit de stal van WielaanWiel, eigendom van een enthousiast duo uit Alkmaar. Dit duo bestaat uit Marc Faas en Ward Koster, geen onbekenden in het Noord-Hollandse wielercircuit.

Samen zijn zij vorig jaar begonnen met een fietsenwinkel waarin zij ondermeer hun eigen merk ZanZara verkopen.
Deze muggen (ZanZara is mug in het Italiaans) laten zij volledig naar wens bouwen in Italië. Zo ook dit model en als het uit Italië komt is het, bijna per definitie, nooit saai.
Mooi of niet? Een tussenweg lijkt er niet te zijn. Dit modelletje roept heftige emoties op, uiteenlopend van bah tot gaaf zeg!

Goudkleurige lak

De fiets zit netjes in de goudkleurige! lak. Vertelden we al dat dit geen 13 in een dozijn fiets is?
De witte velgen passen daar eigenlijk niet zo mooi bij en om het totaalplaatje af te maken vloeken de rode naven er ook nog eens bij. Wansmaak? Dat is natuurlijk persoonlijk.

Niet voor grijze muizen

Feit is in ieder geval dat niemand dit karretje voorbij loopt zonder haar een tweede blik te gunnen. Duidelijk geen fiets voor grijze muizen.
Op de voor- en achtervork laten kleine Italiaanse vlaggetjes de thuisbasis van deze fiets zien, alsof de naam en het uiterlijk niet genoeg hints zijn. En als je er dan nog eens rustig naar kijkt vallen je steeds meer kleine details op. Zo is het stuurlint links zwart en rechts wit, precies als op het San Marco teamzadel.

Oog voor detail

Oog voor detail dus, zelfs de buitenkabels zijn zo gelegd dat het Campa logo aan beide kanten netjes naar de berijder toewijst. Vlak voor ze in het frame verdwijnen, de kabels lopen namelijk door het frame dat is uitgevoerd met een intgrated seat post. Onze testfiets is afgemonteerd met een 11speed Campagnolo Chorus groep, maar net als bij alle andere onderdelen ben je ook hier vrij te kiezen hoe je de fiets afgeleverd wilt krijgen. Je kunt zelfs kiezen of je BSA of BB30 bracketpot wilt. De 24-spaaks Comp 2000 superlight wielen kom je niet iedere dag tegen en ze passen leuk bij de bijzondere Modolo Kaly stuurpen en het KX Curvissima stuur, ook van Modolo.
Die wielen wegen 1549gram, dat is ruim 60 gram meer dan de geanodiseerd zwarte versie. Allemaal vanwege wat witte verf. Wij zouden wel weten welke we er liever in zouden zetten.

€4444

De fiets zoals hij er op de foto bij staat komt op €4444. Bestel je alleen een losse framekit, dan ben je €2222 lichter. Over lichter gesproken, 6,9 kilo stond er op onze weegschaal. Dan moet er nog wel een bidonhouder op.

Tekst en foto’s Edwin Haan

Meer informatie: www.wielaanwiel.nl

Extra foto’s