In de catalogus van Columbus uit 2000 staat op pagina 70 de ‘progetto Zona’, een destijds nieuwe buizenset. Asymmetrisch gebutte buizen, ‘Nivacrom’ staal die goed gelast konden worden. Het oversized, ovaliseren en het lassen van moest staal een nieuwe impuls geven toen aluminium en carbon de macht dreigden over te nemen.

 

Nog steeds in de catalogus

Dat is uiteindelijk niet gelukt. Columbus levert de Zona buizenset nog steeds naast nieuwere sets als Spirit, SL en XCr. Echter, de frames die gebouwd worden met een van deze buizensets zijn op een hand te tellen: in Italië zijn ze er nog, maar hier in het hoge noorden kom je ze vrijwel nooit tegen.  

In een ruit vorm

We vonden nog een Zona frame in Hoogerheide. Deze Jan Janssen – die vroeger ook als Parijs-Roubaix door het leven ging- heeft zowel een liggende als een bovenbuis in een soort ‘ruit’ vorm, respectievelijk 46 en 35 mm Ø, geovaliseerde achtervork en op de balhoofdbuis gelaste nokjes.

1 inch carbon voorvork

Verder een 1 inch carbon voorvork. De torsiestijfheid is ruim voldoende; maar dat mag ook wel met een gewicht van meer dan 2 kilo. Compleet met Shimano Ultegra 8,80 kilo. Er zijn aluminium racefietsen die meer wegen!  
Torsiestijfheid Janssen Zona 2050 gram, 84 Nm/º. Info via www.janjanssen.nl