Er werd zondag volop gekoerst op het hoogste wielerniveau. Na de prachtige zege van Bauke Mollema in Lombardije werd er een dag later gereden in België, Frankrijk en ook Nederland. Een overzicht van de drie belangrijkste wedstrijden.

Wallays wint opnieuw Parijs-Tours

Door hevige waaiervorming tussen Chartres en Tours ontstonden er meerdere groepjes. Met nog 60 kilometer te gaan reed Sören Kragh Andersen weg en kreeg de winnaar van 2018 Boy van Poppel mee. Door een lekke band viel de inmiddels weggereden Deen van Sunweb vooraan weg, waarna Jelle Wallays – die al in de achtervolging reed – de koppositie overnam. Op de veelal onverharde wegen (het parcours is sinds vorig jaar niet meer te vergelijken met ‘vroeger’) stormde de renner van Lotto-Soudal op de finish af en slaagden de achtervolgers er niet in om de achterstand kleiner te maken. Het uitgedunde peloton (met o.a. Oliver Naesen, Arnaud Démare en Niki Terpstra) kwam niet meer in de buurt, al snoepten Terpstra en Naesen nog wel iets van de voorsprong af. Zij konden niet voorkomen dat Wallays net als in 2014 het zegegebaar mocht maken. Terpstra finishte na veel materiaalpech nog knap als tweede voor Naesen en Démare.

Memorial Rik Van Steenbergen

Na een afwezigheid van 7 jaar keerde de Memorial Rik Van Steenbergen weer terug op de kalender. De UCI 1.1-koers werd voor het laatst gewonnen door Theo Bos en ook dit jaar was de kans groot dat een Nederlander ging winnen. Oscar Riesebeek (Roompot-Charles) en Piotr Havik (BEAT) maakten samen met Jimmy Janssens en Dries De Bondt van Corendon-Circus deel uit van de kopgroep. De vier wisten het achtervolgende groepje met onder andere Tim Merlier voor te blijven, waarna De Bondt en Havik net voor het ingaan van de laatste kilometer wegreden. Riesebeek maakte met Janssens in zijn wiel onder de vod de aansluiting. Dat was voor De Bondt opnieuw het teken om te versnellen. Ditmaal hadden de Nederlanders geen antwoord en pakte de Belg de winst. Voor Corendon-Circus een belangrijke overwinning met het oog op de punten voor UCI World Ranking, waarin Corendon-Circus aast op de tweede plaats en daarmee is verzekerd van een wildcard voor de belangrijkste World Tour-wedstrijden. Janssens maakte het Corendon-feestje compleet door als tweede te eindigen voor Havik en Riesebeek. Baptiste Planckaert finishte in de top tien en verzekerde zich daarmee van eindwinst in de Bingoal Cycling Cup.

Gieten is van Iserbyt

Eli Iserbyt is in topvorm. De jonge Belg won al de eerste wereldbekermanches in de Verenigde Staten en zegevierde zaterdag nog in Kruibeke. Zondag ging hij als absolute topfavoriet van start in de Superprestigewedstrijd van Gieten en maakte hij wederom alle verwachtingen waar. In een spannend gevecht rekende hij af met Quinten Hermans. Toon Aerts maakte maakte in de voorlaatste ronde een achterstand van een halve minuut achterstand op de twee leiders goed, maar moest door materiaalpech (kettingproblemen) ze weer laten gaan. In de slotronde versnelde Iserbyt en had Hermans geen antwoord. Corné van Kessel verzekerde zich ten koste van land- en ploeggenoot Lars van der Haar van de derde plaats. Bij de vrouwen zegevierde Ceylin del Carmen Alvarado.

Eli Iserbyt 2019