Niet het Zwitserse Aigle maar het Italiaanse Imola is de komende dagen het decor van de wereldkampioenschappen wielrennen. Donderdag en vrijdag komen de vrouwen en mannen in actie op de tijdrit. Wie zijn de favorieten? Wij blikken vooruit.

Opvallend is dat het parcours van de vrouwen gelijk is aan dat van de mannen. Dat betekent dat ze allebei 31,7 kilometer moeten overbruggen met minder dan 200 hoogtemeters. Hoewel het in de regio Emilia-Romagna bijna nergens vlak is, zijn ze er toch in geslaagd om een vlak parcours uit te tekenen.

De start en finisht ligt op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari, vernoemd naar de oprichter van Ferrari (Enzo) en diens zoon Dino. Tot en met 2006 scheurden er Formule 1-bolides op het circuit en na een afwezigheid van bijna veertien jaar keert de F1 er dit jaar weer terug. Ditmaal niet voor de Grand Prix van San Marino, maar voor de Grand Prix van Emilia-Romagna. San Marino, een dwergstaat bekend van de monsterscores in de EK- en WK-kwalificatiewedstrijden en jaarlijkse kansloze deelname aan het Eurovisie songfestival, ligt zo’n 100 kilometer verderop.


Het vlakke parcours in Imola.

We dwalen af. Het parcours is dus nagenoeg vlak. Het eerste gedeelte gaat lichtjes heuvelop in zuidwestelijke richting, waarna er in licht dalende lijn weer terug wordt gereden naar het circuit. Op het circuit zijn er her en der wel hoogteverschillen, maar voor de absolute hardrijders moet dat geen problemen opleveren. Het is een rondje voor de mannen en vrouwen met de grote motor, al is het voor de echte (mannelijke) specialisten wellicht aan de korte kant.

Dygert topfavoriet bij de vrouwen

Bij de vrouwen doen er twee Nederlanders mee: Anna van der Breggen en Ellen van Dijk. Annemiek van Vleuten is er door een polsblessure niet bij, al hoopt ze stiekem zaterdag wel haar wereldtitel te prolongeren in de wegrit en hakt ze vrijdag wat dat betreft de knoop door. Mocht Van Vleuten van start zijn gegaan, zou ze een zware kluif hebben gehad aan Chloe Dygert. De 23-jarige Amerikaanse won tot ieders verrassing de tijdrit vorig jaar en behoort samen met Van der Breggen en Van Dijk tot de topfavorieten.

Dygert wordt begeleid door drievoudig olympisch tijdritkampioene Kristin Armstrong en rijdt vooral haar wedstrijden in de Verenigde Staten. Als gevolg van het coronavirus reed Dygert dit jaar nog geen enkele UCI-wedstrijd op de weg, maar volgens haar is dat geen probleem. “Dat ben ik wel gewend”, zegt ze tegen VeloNews. “In februari reed ik op de baan mijn laatste echt wedstrijd, dat was in Berlijn”, doelt Dygert op de wereldkampioenschappen baanwielrennen, waar ze goud pakte op de individuele en ploegenachtervolging.

Chloe Dygert 2019

Volgens Dygert moet het parcours haar goed liggen. Waar haar concurrentes Van der Breggen en Van Dijk vooral bezig waren met de Giro Rosa, kon Dygert zich in alle rust voorbereiden op het tijdritkampioenschap. Van der Breggen en Van Dijk moeten van goeden huize komen om Dygert van de tweede wereldtitel op rij af te houden.

Ganna tegen Dennis
Net als bij de vrouwen zijn er meerdere kanshebbers bij de mannen. De kans is het grootst dat een renner van INEOS-Grenadiers de winst pakt. Filippo Ganna is volgens de bookmakers favoriet en vormt de grootste bedreiging voor zijn ploeggenoot Rohan Dennis, die vorig jaar nog met overmacht zegevierde in Yorkshire. De Australiër beleefde een belabberd seizoen in dienst van Bahrain-Merida met nauwelijks sprekende resultaten, maar op de dag van de waarheid sloeg hij toch toe. Weliswaar deed hij dat niet op de Merida (Warp) tijdritfiets, maar op een Pinarello. Niet geheel verrassend maakte hij even later de stap naar INEOS, waar ze op Pinarello rijden.

Dennis won vorig jaar met een voorsprong van een minuut op Remco Evenepoel. Ganna pakte het brons, maar gaf wel 1.55 minuut toe. Het parcours was echter met zo’n 54 kilometer een stuk langer. Extreem grote verschillen zullen er dit jaar dus waarschijnlijk niet ontstaan.

Filippo Ganna 2020
Filippo Ganna is de topfavoriet. 

Ganna is de topfavoriet en dat is onder andere gebaseerd op zijn recente prestatie in de Tirreno-Adriatico. De 24-jarige Italiaan, die dus een thuiswedstrijd rijdt, pakte op het tien kilometer lange parcours in San Benedetto del Tronto de winst door gehakt te maken van Victor Campenaerts (+ 18 seconden) en Dennis (+ 26 seconden). Om het nog wat indrukwekkender te maken: Ganna reed bijna 1,6 kilometer per uur harder dan Campenaerts. Verstopte Dennis zich misschien? Nee, die kans is klein. Door het gebrek aan wedstrijdritme is er van sparen geen sprake in het bomvolle naseizoen. Daarnaast is het nooit leuk om van een ploegmaat te verliezen. Helemaal niet als de titel van beste tijdrijder ter wereld op het spel staat.

Wie kan een stokje steken voor een wereldtitel van een van de INEOS-Grenadiers-mannen? Dat is een Belg, en die luistert niet naar de naam van de werelduurrecordhouder, maar naar de naam Wout van Aert. In de Tour was hij indrukwekkend, maar hoe goed is hij slechts vier dagen later? Met een goede dag behoort hij absoluut tot de kanshebbers voor het goud, maar feit is dat hij een stuk minder fris aan de start zal verschijnen dan Ganna en Dennis.

En dan hebben we nog onze eigen Tom Dumoulin, die dinsdagavond zijn deelname aan de tijd- en wegrit bekend maakte. Samen met Jos van Emden verdedigt hij de oranje kleuren in Imola. Zijn rit tegen de klok op La Planche des Belles Filles heeft hem veel moraal gegeven. En terecht, want achter de ongenaakbare Tadej Pogacar finishte hij knap als tweede. Van Pogacar (en Roglic) heeft Dumoulin vrijdag overigens geen last: zij rijden alleen de wegrit.

Een andere outsider is Stefan Küng, de Europees kampioen. Voor hem geldt hetzelfde als voor Van Aert en Dumoulin: hoe goed is hij hersteld van de Tour?

TV
Zowel de NOS als Sporza doen live verslag van het WK. Donderdag (tijdrit voor vrouwen) begint de uitzending rond 14.40 uur, vrijdag (tijdrit voor mannen)  rond 14.25 uur, zaterdag (wegrit voor vrouwen) vanaf 13.30 uur en zondag (wegrit voor mannen) al vanaf 9.30 uur.

Ook handig: de laatste tussentijden van de tijdrit bekijk je hier.