De kans is aanwezig dat Mathieu van der Poel wordt uitgeroepen tot Sportman van het Jaar 2019. Samen met onder anderen Michael van Gerwen, Virgil van Dijk en Max Verstappen maakt hij deel uit van de shortlist voor het Sportgala van NOC*NSF. Bij de vrouwen maakt Annemiek van Vleuten kans op de eretitel.

Van der Poel en Van Vleuten

Van der Poel en Van Vleuten werden onlangs al uitgeroepen tot Wielrenner en Wielrenster van het Jaar. Voor Van der Poel is de concurrentie hevig, want Van Dijk won met Liverpool de Champions League en leidde het Nederlands Elftal naar het EK 2020 toe, Van Gerwen kroonde zich tot wereldkampioen darts en Verstappen won in 2019 drie Grand Prix’s.

Ook Steven Kruijswijk (3de in de Tour), Jan-Willem van Schip (wereldkampioen puntenkoers), Matthijs Büchli (wereldkampioen teamsprint en keirin) en Harrie Lavreysen (wereldkampioen sprint) maken kans op de titel Sportman van het Jaar. Bij de vrouwen is Kirsten Wild (wereldkampioen omnium en koppelkoers) genomineerd. Zij neemt het samen met Van Vleuten op tegen atlete Sifan Hassan, die zich kroonde tot wereldkampioen op de 1.500 en 10.000 meter.

Annemiek van Vleuten 2019
Van Vleuten werd onlangs uitgeroepen tot Wielrenster van het Jaar.

Veel baankansen

Verder zijn ook de teamsprinters (m), Amy Pieters en Wild (koppelkoers) en de Jumbo-Visma-ploeg genomineerd voor de eretitel Sportploeg van het Jaar. Hugo Haak dingt mee tot Coach van het Jaar. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor 50 procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan voor de overige 50 procent.

Op 1 december worden de drie kanshebbers bekend gemaakt door een vakjury. Op 18 december worden de winnaars bekend gemaakt tijdens het Sportgala, dat live op de NOS wordt uitgezonden.

Wie wordt Sportman van het Jaar 2019?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Wie wordt Sportvrouw van het Jaar 2019?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...