Slecht nieuws voor wielerploeg Roompot-Charles. Hoofdsponsor en naamgever Roompot Vakanties stopt namelijk na dit seizoen met geld pompen in de Nederlands-Belgische wielerploeg. Renners en personeel zijn vrij om op zoek te gaan naar nieuwe werkgevers.

Opgericht in 2015

Team Roompot werd in 2015 opgericht door onder anderen Michael Zijlaard, Michael Boogerd, Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel. Als Nederlandse wielerploeg nam het plaats op het ProContinentale niveau en daarmee was het een ideale springplank voor renners van het Continentale niveau naar de WorldTour. Onder andere Dylan Groenewegen kon zo via De Rijke en Roompot naar LottoNL-Jumbo verkassen. De rest is geschiedenis.

Vorig jaar ontstonden er de eerste scheurtjes in het bestaan van de ploeg. Er werd een fusie aangekondigd met Sniper Cycling Team, het bedrijf achter Veranda’s Willems. De verwachting was dat Wout van Aert de oversteek zou maken naar de nieuwe fusieploeg, maar dat viel de Belg in het verkeerde keelgat wegens slechte communicatie. Hij vertrok uiteindelijk naar Jumbo-Visma. Roompot gaat sinds dit jaar door het leven als Roompot-Charles en bestaat niet meer louter uit Nederlanders, maar voor bijna de helft uit Belgen.

Eenjarig contract

De laatste weken ging het gerucht dat Roompot Vakanties de stekker uit de ploeg zou trekken al rond, maar vandaag werd dat bevestigd. “Het gaat om een beleidskeuze die losstaat van sportieve resultaten of van de samenwerking van de afgelopen jaren, een samenwerking die steeds in een uitstekende verstandhouding is verlopen”, laat Roompot-Charles in een persbericht weten.

“Als wielerteam kunnen we die keuze betreuren, maar we zijn in de eerste plaats erkentelijk voor de jarenlange steun aan en het vertrouwen in ons project. Aan de vooravond van het nieuwe seizoen, bij de start van Roompot – Charles Cycling Team, wisten we dat de kans bestond dat de eenjarige contracten niet verlengd zouden worden. Dat is nu eenmaal inherent aan het businessmodel en die keuzes moeten we ook respecteren.”

Renners zijn vrij

Na vijf jaar komt er dus een einde aan de samenwerking. Het management zal op zoek moeten gaan naar een nieuwe geldschieter, maar dat is geen gemakkelijke opgave. “Ook al is het kort dag, het teammanagement zet nu alles in op de zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor, die noodzakelijk is voor het voortbestaan van het team. Tegelijk moeten we realistisch en transparant zijn, in de eerste plaats voor onze renners en medewerkers. Als zij nu een nieuwe stap in hun carrière kunnen zetten, zullen wij hen allerminst iets in de weg leggen.”

Renners waaronder Lars Boom, Pieter Weening en Jan-Willem van Schip krijgen nu de kans om zich in de kijker te rijden bij andere ploegen. “In wat nog rest van jaargang 2019 zullen wij er alles aan doen om onze Roompot-periode op een positieve manier af te sluiten en de reputatie die we de voorbije jaren hebben opgebouwd alle eer aan te doen”, aldus de ploeg.

Roompot-Charles