In het voorjaar kregen we een e-mail met de mededeling dat de profs van Lotto-Soudal voor dit seizoen in zijn geheel overstappen op fietsen met schijfremmen. Of we ze nog in actie gaan zien is uiteraard de vraag, maar wij houden hoop.

De mannen rijden met twee typen racers: de aero Noah en de lichtgewicht Helium. Voor ons is er natuurlijk ook ‘de’ Helium. We schrijven ‘de’ omdat de Helium er in diverse uitvoeringen is: een SLA (aluminium) en de SLX in een versie met velgrem en de SLX Disc. Ridley prijst de SLX aan met ‘hij zal je helpen om snel te klimmen en Strava KOM’s te verzamelen, te vliegen op het vlakke en golvend terrein, en te sprinten als een prof’. Mooi om een pr in de Ronde van Vlaanderen te scoren!

De Helium dateert trouwens al uit 2009 – toen had het frame nog een Integrated Seat Post. De Helium heeft een ronde boven- buis, 27,2 millimeter zadelpen en nauw aansluitende rechte voorvork. Het nieuwe frame is uiteraard carbon, de voorvork een full carbon model met twee maten lagers en geen schroefdraad in het bracket.

Ridley Helium SLX Disc
Clean sheet.

Lekker mee knallen

Voor veel 2020-modellen heeft Ridley de zogenaamde F-Steerer: de kabels en leidingen lopen binnendoor. Bij deze Helium betekent dit dat deze deels door de stuurhelften lopen en dan via de stuurpen aan de voorzijde van de balhoofdbuis het frame in. Je ziet niets. De Helium is strak genoeg en biedt daarnaast plaats voor extra comfort. Daar zorgen de slanke achtervorken, de uitstekende zadelpen en de 25 millimeter banden voor (er kunnen gemakkelijk 28 millimeter banden in). Onze testfiets was afgemonteerd met Dura-Ace Di2 6800 en met 4ZA-delen inclusief een custom carbon wielset. De weegschaal stopte bij 7,30 kilo.

De SLX is in deze uitvoering extreem duur. Met een andere groep is-ie er ook al vanaf 4999 euro. Het is een echte gooi-en-smijt fiets. Lekker mee knallen, geen gezeur. Het is geen performance racer, wél een allround racer. Met veel comfort. Het klassiek ogend frame is zeer netjes afgewerkt. Op naar je pr!

Ridley Helium SLX Disc

Ridley Helium SLX Disc
Dat lijkt wel een klassieke vorkkroon. 


100% goedgekeurd door de UCI.

Ridley Helium SLX Disc
Rubino’s? Daar mogen best Corsa’s op..

Ridley Helium SLX Disc
Kabels lopen door de stuurpen.

Ridley Helium SLX Disc