Het Amerikaanse Felt is vrij onbekend in de Benelux. Het richtte zich van oorsprong op triatlons en tijdritten. Wij kennen het vooral van de sponsoring van het Argos team in 2012. Ondertussen maakt Felt deel uit van het Franse Rossignol – waar ook Time onder valt. Dit jaar sponsort Felt het Pro Continentale Rally team.

De introductie van de laatste AR is meer dan zes jaar geleden. Felt ging terug naar de tekentafel voor het nieuwe model. De aero-wedloop gaat door en natuurlijk wordt tegenwoordig alles nieuw geleverd met schijfremmen en bredere banden. Iets wat in eerste instantie niet strookt met aero, maar door slim het een en ander te ontwerpen kun je er voordeel uithalen. Stevige, bijna plat geovaliseerde onderbuis, vierhoekige bovenbuis, platte staande buis met uitsparing en een zeer nauw aansluitende voorvork. Het frame is als het ware gebeeldhouwd…

Felt AR3 Advanced

Er is ruimte voor banden tot 30 millimeter. De zadelpen is ook nieuw; deze is deels in rubber opgehangen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat zo’n plat gedeelte onder je absoluut niet meegeeft. Maar het is vanzelfsprekend nog steeds geen endurance racer.
Compleet weegt de fiets 8,4 kilo. Een Shimano Ultegra 8070-groep met 52/36 voor en 11-30 achter. En hoge Reynolds AR58-wielen met 25 millimeter Continental 5000-banden. De hydraulische schijfremmen zijn uitgerust met 140 en 160 millimeter schijven. De Di2 junction zit in het uiteinde van het stuur, de meeste kabels lopen keurig binnendoor. Dat wil zeggen: door de stuurhelften en dan even naar buiten en dan via de stuurpen en binnendoor het bovenste lager het frame in.

Het stuur kun je gemakkelijk afstellen en als je op het zadel naar voren kijkt, zie je niks zitten. Prima als het eenmaal zit, maar echt makkelijk sleutelen is er nog steeds niet bij. Al bij een beetje zijwind merk je natuurlijk wel dat je met een aero racer op weg bent. De fiets is voor een schijfremracer relatief licht en het rijgedrag zeer actief. Een lichte voorzijde, een standaard zithouding en een nette afwerking maken de AR3 toch een stuk allrounder dan je zou vermoeden. En de Felt is wel een buitenbeentje op het fietspad…

Felt AR3 Advanced Disc


Strak aansluitende voorvork.


Zadelpen opgehangen in rubber.

Felt AR3 Advanced Disc