Julian Alaphilippe heeft zijn wereldtitel op de weg geprolongeerd. De Fransman kwam in Leuven alleen over de finish, na een spannende en loodzware race over 268 kilometer. Dylan van Baarle pakte het zilver. De Nederlander won het sprintje van de vier achtervolgers. Het brons was voor de Deen Michael Valgren.

Alaphilippe verpestte het feestje van de vele Belgische toeschouwers lang het parcours, die hoopten op een wereldtitel voor Wout van Aert. Na meerdere aanvalspogingen lukte het Alaphilippe om in de laatste twintig kilometer een gaatje te slaan. Topfavoriet Van Aert probeerde mee te springen, maar had de benen niet. Zijn landgenoot Stuyven wel. De Leuvenaar woont op amper honderd meter van de finishplek en hoopte een medaille in de wacht te slepen.

Het verschil schommelde in de laatste vijftien kilometer lange tijd rond de vijftien seconden, maar na een van de vele zware heuvels liep het verschil rap op. Stuyven, Van Baarle, Valgren en Neilson Powless konden niet anders dan strijden om het zilver.

Achter de ongenaakbare Alaphilippe, die voor het tweede jaar op rij won, was het verrassend Van Baarle die knap zilver pakte. Het is voor Nederland de eerste plak sinds Léon van Bon. Valgren maakte het podium compleet voor Stuyven en Powless. Tom Pidcock finishte zesde, Zdenek Stybar zevende en topfavoriet Van Aert werd elfde achter Sonny Colbrelli en Mathieu van der Poel.

World Championships Cycling - men elite - 2021