De Tour Down Under is amper drie etappes onderweg, maar de kans is groot dat de eindwinnaar al bekend is. In de eerste bergetappe sloeg Richie Porte zijn slag. De kopman van Trek-Segafredo reed al vroeg op de twee kilometer lange slotklim weg en liet iedereen achter.

Paracombe

Marco Marcato opende het bal naar Paracombe, maar hij kon het hoge tempo van de Tasmaniër simpelweg niet volgen. Toen Porte op de pedalen ging staan, had niemand daar een antwoord op. In de laatste honderden meters viel Porte ietwat stil, maar toen was zijn voorsprong op het door Simon Yates aangevoerde peloton al groot.

Met een voorsprong van vijf seconden (en tien bonificatieseconden) passeerde Porte de finishstreep. Robert Power won ten koste van Yates, die woensdag nog hard ten val kwam, de sprint om de tweede plaats. Dylan van Baarle eindigde verdienstelijk als zevende en finishte daarmee drie plaatsen achter zijn (nieuwe) kopman Rohan Dennis. Daryl Impey werd zesde.

De Tour Down Under kent verder vooral sprintetappes én een rit naar Willunga Hill, de bekendste klim van Australië. De kans dat Porte daar tijd gaat verliezen is klein, want hij wist al zes keer een rit in de Tour Down Under met Willunga Hill op de route te winnen.

Richie Porte 2020