Ken jij het merk Origine al? Ze bestaan al een poosje, en zijn nu ook in Nederland leverbaar. Fietsen die je met de online configurator helemaal naar wens kunt samenstellen. Met de Graxx had Origine al een carbon gravelbike in het gamma, maar omdat (naar eigen zeggen) ‘goed’ nog altijd ‘beter’ kan besloten ze hun bestseller een complete make-over te gunnen.

De vernieuwde Graxx kan het allemaal. Met snelle bandjes heb je er een prima racer aan en doe je er een paar dikke gravelbanden onder is geen gravelpad te uitdagend. De geometrie werd aangepast, zodat er nu zowel 700c als 650b wielen in passen. Daarnaast werd de carbon lay-up verbeterd om het frame nog iets lichter, stijver, maar toch comfortabeler te maken.

De hoofddriehoek van het frame wordt gemaakt met EPS-technologie, daarbij gebruikt Origine een binnenmal die ze in staat stelt om de binnenkant van het frame even perfect af te werken als de buitenkant. De liggende en staande achtervorken worden uit één buis gemaakt (de CCT+ techniek), volgens Origine worden trillingen daardoor beter over de complete achtertrein verdeeld en gedempt.

Net zoals dat voor alle Origine fietsen geldt, kun je de Graxx helemaal naar eigen wens samenstellen op origine-cycles.com. Je kiest je favoriete kleur en de complete afmontage. De Graxx frameset kost 1.730 euro, een complete Graxx heb je vanaf 2.250 euro.