De Olympische Spelen van Tokio worden niet dit jaar gehouden, maar uiterlijk in de zomer van 2021. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) officieel bekend na telefonisch topoverleg tussen de Japanse premier Shinzo Abe en IOC-baas Thomas Bach. Vanwege de wereldwijde coronacrisis kunnen de Spelen niet zoals gepland komende zomer worden gehouden.

De nieuwe data van de Spelen zijn nog niet bekend. Het grootste sportevenement ter wereld wordt volgens het IOC in ieder geval niet in 2020 gehouden.

Lege kalender

Daarmee is er opnieuw een groot sportevenement geschrapt door het coronavirus. Eerder werd al een streep gezet door onder andere het EK voetbal. Op wielergebied gingen de Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo niet door en worden ook de andere voorjaarsklassiekers en Giro d’Italia niet in het voorjaar georganiseerd. In Nederland liggen alle wielerwedstrijden tot 1 juni stil.

Voor onder andere Mathieu van der Poel, die zich speciaal voor de Spelen in Tokio had gericht op het mountainbiken, wordt er dus naar een nieuwe datum gezocht. Fabian Cancellara (tijdrijden) en Greg Van Avermaet (wegrit) blijven dus een jaar de laatste Olympische wielerkampioenen.