Met de huidige leveringsproblemen bij veel fietsmerken, is een extra merk altijd welkom. Zeker als ze fraaie fietsjes bouwen. VAAST bikes doet zijn best en is nu te koop in heel Europa via een flink aantal internetwinkels.

Echt nieuw is het merk eigenlijk niet, maar tot nu toe moest je wel heel erg je best doen een Vaast fiets te bemachtigen. Doordat ze nu samenwerken met het Duitse Internetstores (eigenaar van Fahrrad.de/Brügelmann.de/Bikester) zijn de VAAST fietsen plotsklaps in 14 Europese landen te koop. Voor Nederland kan dat via Bikester.nl.

Magnesium gravelbike

Voor onze doelgroep is de ‘gravel-ready’ Vaast all-road A/1 waarschijnlijk het meest interessant. De A/1 is een Allite Super Magnesium frame, naar keuze afgemonteerd met 650b of 700C wielen. Dit framemateriaal weegt 33% minder dan aluminum, 50% minder dan titanium (bij gelijk volume) en is volgens Vaast sterker dan beide van deze materialen. Een complete fiets (zonder pedalen) blijft daarmee onder de 9 kilo.

Afmontage

De A/1 wordt afgemonteerd met of een Shimano GRX of een SRAM Rival groepset. Voorvork en zadelpen zijn van carbon. Er worden Stan’s tubeless ready velgen gebruikt en daaromheen zitten Maxxis Rambler banden. 38mm brede om de 28″ wielen en 47mm om de 650b’s. Dankzij de verlaagde chainstay passen die dikke banden er prima in, met voldoende ruimte om de prut te lossen. Verder, zoals het een echte gravelbike betaamt, voldoende schroefgaatjes voor dragers en spatborden én de fiets is geschikt om dropperpost kabels doorheen te trekken. Voor 2799 euro is-ie te bestellen. De 650b uitvoering komt in het Matt Sea Blue, die met grote wielen in het Gloss Berry Red.

Remmen doe je met hydraulische schijfremmen, de leidingen daarvoor lopen deels door het frame als die van de shifter. Enkelvoud, want beide modellen worden alleen met een 1x groep geleverd, dus heb je alleen een schakelhendel voor de achterderailleur nodig. De knop op de foto waar de leidingen doorheen lopen ziet er nogal plomp uit, we zijn benieuwd hoe dat in het echt is. We gaan eens kijken of er een testmodelletje te bemachtigen valt.

Meer info: vaastbikes.com