Vorige week vonden op Mallorca de finales van de Zwift Academy Road plaats. Na een week ploeteren verdiende de 18-jarige Maud Oudeman een profcontract bij Canyon-SRAM.

Aan de Zwift Academy Road deden maar liefst 150.000 renners en rensters mee. Na een lange afvalrace mochten er slechts een paar renners afreizen naar Mallorca om kennis te maken met hun mogelijke toekomstige ploegen Canyon-SRAM en Alpecin-Fenix, en om een finaleprogramma af te werken. Voor het eerst werd de ’talentenjacht’ voor vrouwen en mannen gecombineerd. Dagelijks moesten de overgebleven deelnemers meerdere opdrachten voltooien, zowel op Zwift als op de weg.

Oudeman maakte veel indruk en won meerdere van die opdrachten. Uiteindelijk wist ze in de finaleweek Rachael Wales uit Australië en Caitlin Conyers uit Bermuda te verslaan en verdiende ze daarmee een profcontract bij het grote Canyon-SRAM. “Ik kan het niet geloven”, zei de renster na afloop. “Het was een geweldige week, maar ook een flinke test. Ik kan niet geloven dat mijn droom nu is uitgekomen en kan niet wachten om voor Canyon-SRAM te koersen”, aldus Oudeman, die dit jaar op het NK tijdrijden voor junior-vrouwen als vierde eindigde.

Bij de mannen verdiende Alex Bogna een profcontract bij Alpecin-Fenix. Hij volgt daarmee Jay Vine op als winnaar. Vine liet in zijn eerste profkoers op Europese bodem gelijk zien waarom hij een contract verdiende door als tweede te eindigen in de Ronde van Turkije. Later in het jaar maakte hij zelfs zijn debuut in de Vuelta a España. Een teken dat er wel toekomst zit in de Zwift Academy.

GCN was erbij en maakte een vijfdelige Youtube-serie. Bekijk het hier.

Maud Oudeman