Wat hebben we zondag weer genoten van Mathieu van der Poel. Natuurlijk mogen we ook Tadej Pogacar niet vergeten die op elke klim wel probeerde om de Nederlander eraf te rijden, maar uiteindelijk pakte Van der Poel de zege en is hij de gevierde man. Diezelfde dag slingerde hij nog zijn gegevens op Strava. En dat ziet er best indrukwekkend uit…

Er was een tijd dat Van der Poel alleen na grote overwinningen zijn Strava-file deelde, maar tegenwoordig doet hij het na (bijna) elke rit of training. Zo konden we al meegenieten van zijn trainingen in Spanje en kon je aflezen dat het toen met de vorm al goed zat. Dat hij als derde zou eindigen in Milaan-San Remo hadden we dan weer niet verwacht.

Maar na zijn zege van woensdag in Dwars door Vlaanderen wisten we wel dat Van der Poel de topfavoriet zou zijn voor De Ronde, helemaal na het afhaken van zijn grootste concurrent Wout van Aert. Alleen: er stonden meer klasbakken aan de start, onder wie tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar. In zijn allereerste Ronde van Vlaanderen maakte de nog jonge Sloveen net zoveel indruk als de uiteindelijke winnaar, misschien zelfs wel iets meer, beaamde ook de Nederlander.

Flinke inspanningen

Na afloop gooide Van der Poel zijn gegevens online. Zo kunnen we zien dat Van der Poel op de tweede passage van de Oude Kwaremont (het moment dat Pogacar vol doortrok en langs de koplopers reed) gemiddeld 556 watt trapte over het stukje op de kasseien bij een hartslag van 183 slagen gemiddeld per minuut. Alleen Kasper Asgreen deed het beter (Pogacar kon het niet op Strava zetten door een verloren fietscomputer), al moest de Deen op de Paterberg zijn inspanningen bekopen.

Op de daaropvolgende Paterberg moest Van der Poel opnieuw heel diep gaan en trapte hij een minuut lang ongeveer 680 watt. Op de Koppenberg hetzelfde verhaal: weer een inspanning bij een wattage van zo’n 700 watt. Pogacar probeerde MvdP op de Oude Kwaremont en opnieuw Paterberg er nog af te rijden, maar Van der Poel gaf zich niet gewonnen, al moest hij er op de Paterberg wel alles aan doen om het wiel van de Sloveen te houden en redde hij zijn Canyon uit het gootje van de Pater. Het resulteerde in een inspanning van opnieuw bijna 700 watt, na dus al zo’n 260 kilometer koers.

De sprintgegevens van Mathieu van der Poel.

In de uiteindelijke sprint met Tadej Pogacar, Dylan van Baarle en Valentin Madouas bereikte Van der Poel zijn piek van 1406 watt. Het was genoeg om voor de tweede keer De Ronde te winnen. Als beloning kreeg hij van Strava twee KOMmetjes en heel veel bekertjes, maar de mooiste beloning lag voor Van der Poel in de Sporza-studio klaar: een hamburger.

En terecht.

(bekijk hier zijn gegevens op Strava)

Mathieu van der Poel 2022