De dagen worden korter, het weer slechter en de temperaturen lager. Winter. Al zijn het voorjaar en de zomer bij uitstek fietsmaanden, het koude deel van het jaar leent zich ook prima om de fiets te pakken. Voorbereiding op nat wegdek, pekel en snel invallende duisternis is dan wel noodzakelijk. Hoe maak je je racefiets winterproof?

  1. Loop je draaiende onderdelen, zoals balhoofdlagers, bracketlagers en pedalen, voor de winter nog even extra na en vet de cups extra goed in met lagervet. Tijdens ritten over nat wegdek sproei je al snel het vet weg en kan roest toeslaan. Doe dit als je regelmatig in de regen rijdt ook tijdens de winter nog een- of tweemaal.
  2. Zorg voor goede banden, want in natte omstandigheden rijd je eerder lek. Zorg ook dat je altijd voldoende spullen bij je hebt om een bandje te vervangen.
  3. Leg je hoge carbon wielen in de schuur of op zolder. Die heb je pas weer in het voorjaar nodig. In de natte winters slijten namelijk niet alleen je remblokjes vaak als sneeuw voor de zon, maar ook je velgrand heeft veel te lijden. Het valt daarom aan te raden om een goedkoper setje wielen te gebruiken in de wintermaanden.
  4. Ze zijn niet stoer, maar o zo praktisch: spatborden. Dit is een must op een goed geoutilleerde winterfiets. En geen lullig ass-savertje, maar complete spatborden voor en achter, zo lang mogelijk. Op die manier houd je droge billen, bovenbenen, scheenbenen en voeten. En als je met en groepje rijdt, blijft ook de renner in je wiel nog redelijk droog.
  5. Wie in de winter aan zijn trainingsuren wil komen zal met enige regelmaat in het donker de fiets op stappen. Zorg daarom voor goede verlichting. Er is een keur aan soorten die je zonder moeite op je fiets kan monteren.
  6. Misschien probeer je in de zomer je ketting altijd zo schoon te houden dat ie blinkt. Dat is in de winter niet aan te raden. Zorg dat je je ketting eerst een keer goed schoonmaakt en vervolgens met een wat dikkere kettingolie invet. Je ketting is zo beter beschermd tegen vocht en pekel. Desondanks zal je ketting sneller slijten dan in de droge tijd en dus kan het een idee zijn om een goedkope ketting te gebruiken en deze regelmatig te vervangen.