Het is je ongetwijfeld niet ontgaan: Italië is in de ban van het coronavirus. In slechts een paar dagen is het aantal besmettingen gegroeid van vier naar honderden. Het virus verspreidt zich vooral in het noorden van Italië als een lopend vuurtje, en dat heeft waarschijnlijk gevolgen voor de Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo.

Want veel sportwedstrijden gaan in Italië niet meer door om verspreiding te voorkomen. In de voetbalcompetitie werden afgelopen weekend al wedstrijd afgelast en ook deze week regent het afgelastingen. Maandagavond wilde een ploeg uit de Serie B niet voetballen omdat de bezoekers uit de omgeving van Lombardije komt. Dáár, in het noorden van Italië, is het momenteel alarmfase 1. Ook in Milaan is het momenteel chaos. Donderdagavond wordt de Europa League-wedstrijd van Inter zonder publiek gespeeld, uit angst voor het coronavirus.

Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo

Het virus heeft ook grote gevolgen voor de komende wielerkoersen. De Tirreno-Adriatico (11-17 maart) en Milaan-San Remo (21 maart) staan op de tocht. “Wij van RCS Sport zijn erg bezorgd over de verspreiding van het virus”, zegt hij tegen de Corriere della Serra. “Onze eerste zorgen zijn de Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo, die over minder dan een maand verreden moeten worden. Er is geen Plan B: als de overheid besluit om sportwedstrijden en evenementen te schrappen, dan is het niet anders.”

Vooralsnog gaan de wedstrijden door. De Strade Bianche gaat vooralsnog wel door, al ligt die koers ’tussen’ Milaan-San Remo en Tirreno-Adriatico. Ook over de Giro is nog niets bekend.