Remco Evenepoel heeft in zijn allereerste klassieker direct toegeslagen. De nog maar 19-jarige renner van Deceuninck-Quick-Step bleef met een indrukwekkende solo de grote mannen voor. Voor ‘de nieuwe Eddy Merckx’ is het zijn grootste overwinning tot dusverre.

Geen Alaphilippe, wel Evenepoel

Topfavoriet Julian Alaphilippe gaf al vroeg in de wedstrijd op. Dat betekende goed nieuws voor Remco Evenepoel, die aanvankelijk zijn kopman moest afzetten voor de steile slotklim. Omdat Alaphilippe toch niet meer in koers was ging Evenepoel zelf. Hij reageerde op een aanval van Toms Skujins, ploeggenoot van Bauke Mollema.

Met een marge van 45 seconden begonnen ze aan de steile klim met percentages van van tegen de 20%. Alejandro Valverde probeerde het peloton – na hard werk van zijn ploeggenoten – verder uit te dunnen, maar tevergeefs. Ondertussen liet Evenepoel zijn vluchtmakker achter en kwam hij met een voorsprong van 35 seconden over de top van de Murgil Tontorra. In die groep zat Mollema.

Mollema vijfde

Met vijf dalende en drie vlakke kilometers in het verschiet kwam de overwinning voor Evenepoel niet meer in gevaar. Na een ongekende solo mocht de pas 19-jarige renner het zegegebaar maken in zijn allereerste WorldTour-klassieker. Greg Van Avermaet won op 38 tellen achterstand de sprint van het peloton voor Marc Hirschi. Bauke Mollema finishte voor de achtste keer in de top-tien en werd knap vijfde.