Er wordt toch geen daalklassement bijgehouden in de Giro d’Italia. Maandag werd bekend dat de Giro een nieuw klassement in het leven had geroepen, maar dat plan kon rekenen op veel kritiek. “Het doel was om een belangrijke vaardigheid in het wielrennen te benadrukken. Daarbij was het niet bedoeling om de veiligheid van de renners in gevaar te brengen”, zegt de organisatie in een persbericht.

Geen klassement

Volgens de organisatie waren er ‘suggesties gewekt dat het initiatief verkeerd begrepen kon worden’ en heeft men daarop besloten om het klassement te schrappen. De beste daler ontvangt geen 5000 euro aan prijzengeld en er wordt geen prijs uitgereikt, maar wel worden de tien beste daaltijden bijgehouden. “Puur als informatie voor de fans.”

Het plan kon rekenen op veel tegenstanders. Renners en ploegleiders vonden het te gevaarlijk. Ook de timing was ongelukkig, net nadat Michele Scarponi was verongelukt en de veiligheid van renners een belangrijk thema is geworden. Zes jaar geleden overleed Wouter Weylandt in een afdaling en vorige week kwam Chad Young eveneens in een afdaling om het leven. “Het is niet de bedoeling geweest dat renners extra risico’s moesten nemen. We wilden alleen de beste dalers in de spotlights zetten”, zegt Giro-baas Mauro Vegni tegen Cyclingnews.

De Giro gaat vrijdag op Sardinië van start.