De Cento10NDR (eNDuRance) in de uitvoering met mat zwart en cromovelato oranje kan zo in het rijtje Moto Guzzi V7, Maserati Quattroporte en Ornella Muti. Kom je die tegen, dan draai je geheid je hoofd om.

De NDR is de endurance racer van Wilier, wat zichtbaar is door de Actiflex. Dat is een stukje technopolymeer kunststof dat tussen de achtervorken en de zadelbuis zit. Wanneer je over hobbels rijdt, geeft dat stukje kunststof iets mee. Hierdoor ontstaat er een soort vering. Maar het geheel is zo gemaakt dat het systeem bij alle andere bewegingen dan verticaal stijf blijft, zodat je toch een strak frame houdt.

Wilier Cento10NDR

De fiets wordt geleverd met drie verschillende stukjes kunststof, die een verschillende demping hebben, van harder naar zachter. Je kunt de kunststof zelf omwisselen door een paar boutjes los te draaien. Denk je dat vering duf is, dan is een blik voldoende om dat te ontkrachten. De Cento10NDR oogt namelijk heel strak. De Italianen hebben rekening gehouden met de aerodynamica en je ziet nagenoeg geen kabels. Er is hard aan gewerkt om alles intern te laten lopen.

Wilier Cento10NDR

Wat ook bijzonder is, is dat het frame geschikt is voor zowel schijfremmen met steekassen als velgremmen met snelspanners. Wilier heeft de NDR met een fractie hogere balhoofdbuis en een iets minder agressieve geometrie
geproduceerd. Voeg daar nog de slanke – en flink doorbuigende – 27,2 millimeter Ritchey-zadelpen, de 28 millimeter Vittoria-banden en natuurlijk de Actiflex aan toe.

De fiets pakt onregelmatigheden makkelijk op en laat dan daar weer los. En snelheid? Je kunt gewoon hard knallen met de Wilier, zeker als je even uit het zadel gaat. Super stijf is het frame niet – dat komt zeker ook door de extra link net onder de zadelpen –, maar even spelen met de afstelling en de bandendruk en je stuurt de NDR zo plat mogelijk de bocht in.

We spreken af: jij houdt je hoofd erbij, de anderen hebben het nakijken…


Oef. Mooi!

Wilier Cento10NDR

Wilier Cento10NDR
Verwisselbare patten.

Wilier Cento10NDR
De Wilier Cento10NDR, prijs voor frame en vork? €2400.


Dit is een artikel uit Fiets 08. Bestel het magazine hier voor met Italiaanse racetesten.