In de racetest in Fiets nr. 6 schreven we over de nieuwe Advanced SL: ‘Dit is de duurste uitvoering, maar er zullen ook minder prijzige modellen komen. En de al bestaande Advanced Pro Disc- en Advanced Disc-frames krijgen ook een update’.

Dit is de TCR Advanced Pro 2. Het 2021 TCR-frame is met deze update toe aan zijn negende versie. Nieuw, maar minder opvallend dan de SL. Waar verschilt de 2021-versie van de ‘oude’? Dat is het zichtbaarst bij de voorzijde. De balhoofdpartij is ‘geknepen’, waardoor-ie aerodynamischer moet zijn. Giant heeft bij de nieuwe TCR de routing van de kabels en remleiding veranderd; niet meer via de balhoofdbuis, maar de doorgang is nu te vinden op de bovenzijde van de onderbuis. Verder zijn er kleine veranderingen bij de wijdte van de velgen – iets breder –, heeft de staande buis net wat meer inkeping en is er een nieuw ‘kort’ zadel gemonteerd en heeft de fiets, doordat er een andere balhoofdpartij is, andere spacers en een andere stuurpen.

Giant TCR Advanced Pro 2 Disc

De Pro 2 Disc heeft Shimano R7020, Giant SLR-wielen en -banden en Giant Connect-delen. Onze testfiets in een maat M weegt zonder pedalen 7,60 kilo, bijna 700 gram meer dan de Advanced SL. Maar er is ook een verschil van ruim 7000 euro… 105 functioneert net zo gemakkelijk als eTap, al zijn met name de nogal aanwezige kabels niet alleen een doorn in het oog, als je aanzet raak je ze al snel met je knieën.

Uiteraard heeft de SL een carbon combo en een geïntegreerde zadelpen en de Pro 2 wat eenvoudigere delen. Die voor jou prima zijn, want zo’n TCR rijdt nog steeds geweldig. Die wielen dragen ook bij tot het lage gewicht van de Advanced Pro 2. Aanzetten, afremmen en weer aanzetten: een feestje. 105 werkt prima; je mist Ultegra eigenlijk niet. Alles past. Het eigen Giant Contact-stuur, het nieuwe Contact SL-zadel, de zithouding. Het is gewoon een prima allrounder.

Giant TCR Advanced Pro 2 Disc

Giant TCR Advanced Pro 2 Disc
105 flat mount. 

Giant TCR Advanced Pro 2 Disc
25 millimeter Course 1 tubeless bandjes.

Giant TCR Advanced Pro 2 Disc


Dit is een artikel uit Fiets 10. Hier te bestellen voor €6,75.