De eerste Litening kwam op de markt in 2020. Voor dit jaar zijn er wat nieuwe designs bijgekomen, maar de basis is ongewijzigd gebleven. Het frame is al door en door getest in de windtunnel in het Duitse Friedrichshafen. En dat zie je er ook aan af.

De hele setup van deze fiets is afgestemd op aerodynamica. Het frame heeft een druppelvormig frontaal oppervlak en een heel plat en superstijf carbon stuur uit één stuk. Samen met de 62 millimeter hoge DT Swiss-wielen maakt dat van de Litening een ontzettend dikke stealth-machine die in alles snelheid en stijfheid ademt.

Cube Litening C:68X SLT

Wat doet dit met het rijgedrag? De Litening C:68X SLT voelt superstijf aan. De stuur-framecombinatie zorgt ervoor dat het geheel heel hard en direct aanvoelt. Dit is dus geen fiets voor tere lijven, wel voor diehardracers die als eerste terug in het clubhuis willen zijn. De fiets biedt dan ook weinig comfort. Hij is bedoeld om hard vooruit te gaan, rustig om je heen kijken doe je later maar. Het stuurgedrag van de Litening is strak doch rechtvaardig: je komt niet voor verrassingen te staan. Je stuurt de fiets naar het punt waar jij hem wilt hebben en hij geeft geen krimp.

Net als de Cannondale heeft hij op hoge snelheid de neiging rechtdoor te willen blijven gaan, en ook hier is dat mede te danken aan de hoge velgen. Ondanks dat er veel carbon is gebruikt voor diverse aerodynamische features, valt het gewicht mee. Als je het laatste klimmetje voor de meet hebt overleefd, kun je dus nog best mee sprinten om de zege. Schakelen doe je met de SRAM Red eTap AXS-groepset, die doet feilloos zijn werk. De 12-speed SRAM groep heeft een 48 voorblad. Dat lijkt misschien klein, voor op een snelle aerofiets, maar in combinatie met een kransje tien achter ga je bij een gelijke cadans harder dan met een 52-11! Dit is een heel gave, compromisloze aerobike.

Cube Litening C:68X SLT

Cube Litening C:68X SLT
Sturen gaat feilloos.

Cube Litening C:68X SLT
Mooie wielen: DT Swiss ARC 1100 Dicut 62

Cube Litening C:68X SLT


Dit is een artikel uit Fiets 04, maar inmiddels is Fiets 06 al uit. Bestel het magazine inclusief de Grand Départ Special voor slechts €6,95 hier