Alweer een Cannondale CAAD13? Nee, hoewel van een afstandje duidelijk zichtbaar is dat het familie is: oversized aluminium, laag aangezette achtertrein, de kabelvoering via de bovenkant van de onderbuis. Alleen heeft de CAAD13 Disc schijfremmen, deze CAAD Optimo 2 heeft nog gewoon velgremmen.

De redenen: euro’s en het afbakenen van terrein. Een frame geschikt voor schijfremmen is qua productiekosten minimaal duurder, de afmontage vormt het grootste gedeelte van de prijs. De meest betaalbare CAAD13 Disc kost bijna 2000 euro, een grens waar de vernieuwde Optimo ver weg van blijft. Er zullen vier uitvoeringen van zijn: de 1, 2, 3 en 4. De goedkoopste kost 849 euro, de duurste met 105 1299 euro. Deze 2 met Tiagra en velgremmen kost 1099 euro. Een zogenaamd SmartForm C2 aluminium frame, voorzien van BSA-schroefdraad, spatbordnokjes, deels intern lopende derailleurkabels en een tapered balhoofdbuis. Met een full carbon voorvork, ook met nauwelijks zichtbare nokjes. 10-speed Tiagra, FSA Omega 50/34 crankstel en Pro-max-velgremmen. Inderdaad, een mix aan onderdelen.

Strak en stijf

Onze testfiets in een maat 56 weegt 9,70 kilo. De oude Optimo Tiagra (Fiets nr. 9-2016) – die met rechtdoor lopende bovenbuis en externe kabels – zat ook rond dat gewicht. Het losse frame van een CAAD13 weegt rond de 1300 gram, een CAAD12 1400 en een Optimo zit daar zo’n 200 tot 300 gram boven. In vergelijking met de oude Optimo is de geometrie net wat meer richting ‘toer’ gegaan (iets langere balhoofdbuis en minder steile hoeken). De insteek van Cannondale is een snelle alu racer te maken voor een prettige prijs. Gericht op (her)intreders die geen gravel of endurance racer willen.

Het is een echte racefiets. De Optimo rijdt lekker stug door. Geen pure vlieggewicht, wel heerlijk vertrouwd en een hoge torsiestijfheid. En met ruim voldoende comfort. Zeker ook door de mix van licht oversized frame, full carbon voorvork en de slanke 27,2 millimeter zadelpen. Wil je een upgrade? Scoor een paar lichtere wielen met mooi rubber. Dan wordt het nog een leukere opstapper.

Cannondale CAAD Optimo 2


Kabels door onderbuis. 


Dáár kan een spatbordje op. 


Mooi, simpel logo.


Dit is een artikel uit Fiets 10, hier te bestellen voor 6,75 euro