Je voelt ieder steentje onder je wielen, maar oei: wat gaat-ie hard! Wij hebben de BMC Timemachine Road 01 Three getest. Alles over deze snelheidsduivel lees je hieronder!

Uit de snelste racefietscategorie, de aerobike, krijgen we van BMC de Timemachine mee. Een diehard snelheidsduivel die als een stuk gewapend beton op de weg ligt. Aerobikes worden gemaakt om keihard te knallen. Dat maak je mogelijk door de aerodynamica, stijfheid en het rendement van frame, vork en componenten zoveel mogelijk te optimaliseren. Comfort en gewicht zijn net wat minder van belang. Een aerobike is dan ook bepaald niet bedoeld voor fietsers met broze botten en gevoelige lijven. De Timemachine is zelfs een van de hardste aerobikes waarop ik ooit reed.

De hoekig ogende Zwitser heeft een druppelvormige onderbuis die zo ontworpen is dat hij een geheel vormt met de voorvork. De aero zadelpen is heel stijf, waardoor je ieder gaatje in de weg meekrijgt. Op strak asfalt en op kruissnelheid voel je je echter megazeker op de BMC. De aerodynamische opbergbox tussen de onderbuis en zitbuis past naadloos bij het frame, maar het oogt en voelt allemaal wat plastic en breekbaar aan. De box moet het geheel van frame en bidons sneller maken, doordat het de luchtstroming beter geleidt richting het achterwiel.

BMC TimeMachine Road 01 Three

Op dieet

Nog een aerodynamische toevoeging is het kapje over de voorvork en de remschijf. Dit moet de lucht beter om de remklauw aan de achterkant van de vorkpoot leiden. De in eigen huis gefabriceerde stuurinrichting die BMC heeft gemonteerd, ligt lekker in de hand. Niet te plat, en daardoor niet te scherp, maar eerder lekker ovaal. Ook fijn is dat het stuur nog wel verstelbaar is. In tijden van cockpits uit één stuk is het best een verademing dat je de stuurpositie gewoon nog even een tikje kunt aanpassen om de voor jou juiste positie te vinden. De Timemachine stuurt strak en duidelijk, en daarnaast is het gewoon een heel gave machine om te zien. Als je voor een aerobike gaat, houd er dan rekening mee dat je voor die lage luchtweerstand betaalt met extra gewicht. Zo ook bij deze BMC Timemachine. Een dieetje zou de fiets nog beter maken.

Specificaties BMC Timemachine Road 01 Three

Pluspunten: stijf, mooi afgewerkt
Minpunten: zwaar, toolbox oogt fragiel
Prijs: €6499,-
Frame/voorvork: carbon/carbon
Gewicht: 8,65 kg (excl. pedalen)
Groep: SRAM Rival eTap AXS 12-speed 48/35, 10-30, 160/160mm
Wielen: CRD-501 Carbon TL-ready
Banden: Vittoria Corsa 25mm
Zadel en -pen: Fizik Argo Vento R5/Timemachine Road 01 Carbon
Stuur en -pen: ICS Aero/ICS Aero Integrated Cockpit
Maten: 47, 51, 54, 56, 58, 61

Meer informatie vind je op de website van BMC.