De Noorse en Deense media hebben een geheim rapport ingezien van de onafhankelijk antidopingwaakhond CAFD, waaruit blijkt dat Jakob Fuglsang deel uitmaakt van het dopingprogramma van Michele Ferrari. De Italiaanse arts is voor het leven geschorst wegens zijn rol in het dopingprogramma van Lance Armstrong.

Verboden

Voor wielrenners is het verboden om contact te hebben met Ferrari of hem te raadplegen. Doen ze het toch, dan riskeren zij een schorsing van twee jaar. Fuglsang heeft volgens Politiken, DR en VG contact gehad met Ferrari in zijn woonplaats Monaco. Vorig jaar was de Italiaan ook te gast bij diens ploeg Astana in de Ronde van Catalonië. Ook Alexey Lutsenko wordt in verband gebracht met Ferrari.

De drie media hebben Fuglsang gevraagd om een reactie, maar de Deen wil niet ingaan op wat hij geruchten noemt. Ook de geschorste arts Ferrari heeft niet gereageerd op vragen. De internationale wielrenunie UCI liet weten dat zij geen rapport heeft ontvangen van de CADF.

“Ze vroegen om een reactie, maar omdat het dossier geen feiten of bewijzen bevat, maar enkel aantijgingen of geruchten, wensen wij daar niet op te reageren”, zegt marketing manager Sven Jonker tegen Het Nieuwsblad. “Van de UCI en of het CADF hebben wij sinds dat telefoontje van dinsdag ook niks gehoord, dus zie ik niet in waarom wij actie moeten ondernemen.”

Topseizoen

Fuglsang beleefde in 2019 een droomseizoen door Luik-Bastenaken-Luik, de Dauphiné en een rit in de Vuelta a España te winnen. Daarnaast eindigde hij als tweede in de Strade Bianche, tweede in de Waalse Pijl, derde in de Amstel Gold Race en derde in de Tirreno-Adriatico. In de Ronde van Lombardije greep hij net naast een podiumplaats.