Mathieu van der Poel en Annemiek van Vleuten zijn woensdagavond in Den Bosch in de ereprijzen gevallen. Van der Poel werd uitgeroepen tot Wielrenner van het Jaar 2019, Van Vleuten tot beste renster van het afgelopen seizoen. Van der Poel volgt Tom Dumoulin op, die de laatste vijf keer de Gerrit Schulte Trofee in ontvangst mocht nemen.

Opvolger van Dumoulin

Van der Poel, die onder anderen wegrenner Bauke Mollema en de wereldkampioenen Harrie Lavreysen (baan) en Twan van Gendt (BMX) aftroefde, was nog onderweg vanuit Frankrijk waar zijn vorige week overleden grootvader Raymond Poulidor dinsdag werd begraven.

Van der Poel (24) was in 2015 de jongste wereldkampioen veldrijden ooit. Dit jaar veroverde hij in het Deense Bogense opnieuw de wereldtitel om zich daarna op het wegseizoen te richten. Na al een hoofdrol te hebben vervuld in de Ronde van Vlaanderen (vierde) won Van der Poel op indrukwekkende wijze de Amstel Gold Race. Deze zomer won hij ook drie wereldbekerwedstrijden en de Europese titel op de mountainbike, de discipline waarop hij volgend jaar een gooi naar olympisch goud wil doen.

Van Vleuten

Van Vleuten is voor de tweede keer in haar carrière uitgeroepen tot Wielrenster van het Jaar. De wereldkampioene ontving de Keetie van Oosten-Hage Bokaal. Van Vleuten’s mooiste overwinning boekte ze in Yorkshire, maar daarnaast won ze dit jaar onder meer de klassieker Luik-Bastenaken-Luik en de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. Ze kreeg de prijs uit handen van minister van financiën Wopke Hoekstra.

Wiebes

Lorena Wiebes is het grootste Wielertalent van het Jaar. Ze had concurrentie voor de talentprijs van onder anderen veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado en wegrenner Nils Eekhoff, die wegens stayeren werd gediskwalificeerd nadat hij bij de WK-wegrace voor beloften als eerste de finish was gepasseerd. De verkiezing wordt georganiseerd door Club 48, een vereniging van oud-wielerprofs.

Lorena Wiebes 2019
Lorena Wiebes.