In de nacht van dinsdag 22 oktober naar woensdag 23 oktober heeft een bende inbrekers rond drie uur ‘s nachts toegeslagen in het Merida Experience Center in Apeldoorn. Een roldeur van het magazijn werd opengebroken om zo toegang te krijgen tot het pand.

Reacto en Scultura

In korte tijd werden een twintigtal dure racefietsen uit de showroom -op de eerste verdieping- en testfietsen ontvreemd. Alle gestolen fietsen hebben een verkoopprijs tussen de € 4000,- en € 10.000,-. Onder andere een aantal Reacto Disc 8 en 9000 serie en Scultura Disc 8, 9 en 10K zijn mee genomen. Opvallend genoeg werd er veel moeite gedaan om de dure racefietsen uit de showroom op de eerste verdieping weg te halen. Dit wekt het vermoeden dat de daders gericht op zoek waren naar racefietsen uit het dure segment. Vergelijkbaar geprijsde mountainbikes en e-bikes – waarschijnlijk te zwaar!- hebben de inbrekers links laten liggen. Deze werkwijze komt overeen met de verhalen in de media over bendes die bij fietsenzaken in korte tijd voor forse waardes aan fietsen buit maken.

Alarm?!

Ondanks dat de door het alarmsysteem gealarmeerde politie snel ter plaatse was, wisten de daders te ontkomen via een wandelpad aan de achterkant van het bedrijventerrein en een opengeknipt hek. Dat de daders goed voorbereid op pad gingen blijkt niet alleen uit de selectie van de ontvreemde fietsen. Ondanks dat het alarm rond drie uur in de nacht is getriggerd, is op beelden van de beveiligingscamera’s nog te zien dat tegen 10 uur ’s avonds een persoon met donkere kleding en een sjaal voor de mond met een lange stok en een kwast met verf de lens van de beveiligingscamera’s dicht smeert.