Hoe heeft hij dit nog kunnen flikken? Na afloop van de Amstel Gold Race zat heel de wielerwereld vol met vragen. Waar kwam hij in hemelsnaam vandaan en hoe heeft hij het gat met de koplopers kunnen dichtrijden? Zijn heroïsche rit is sinds vandaag op Strava te vinden, dus krijgen we een klein beetje antwoord op die vragen..

Van der Poel op Strava

Mathieu van der Poel heeft zelf geen Strava-account, maar Wahoo wel. Op hun account is de heroïsche rit van MvdP geüpload. De Nederlands kampioen reed de hele dag met een hartslag van gemiddeld 140 slagen per minuut rond en trapte met een cadans van 84 zo’n 278 watt per kilometer. Zijn maximale hartslag bedroeg 197.

Van der Poel’s hartslag bereikte op de Gulperberg voor de eerste keer een piekmoment. Niet onlogisch, want toen ging hij in de aanval. Met een hartslag van 185 reed hij de pittige klim op. De KOM wist hij overigens niet te pakken; zijn aanval was goed voor de vierde plaats aller tijden op het segment ‘Gulperberg Oost’.


Van der Poel in de aanval op de Gulperberg.

Een opvallender statistiek is het segment ‘Final Loop AGR 2018’, ofwel de finalelus van de Amstel Gold Race. Bij het aanvangen van de slotronde reden Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang aan de leiding. Michal Kwiatkowski reed daarachter met Matteo Trentin en daar weer achter werd er slag om slinger gedemarreerd. Wat opvalt is dat Michal Kwiatkowski, die met twintig seconden achterstand op Alaphilippe en Fuglsang aan de slotronde begon, uiteindelijk 22:36 minuten deed over het rondje. Van der Poel zette de KOM neer met 21:50 en was dus 46 tellen sneller. Hij reed rond met een gemiddelde hartslag van 171, flink in het rood. Hij was anderhalve kilometer per uur sneller dan de Pool. Dan te bedenken dat Van der Poel grotendeels zelf de achtervolging leidde.

1400 watt

De imposante eindsprint van Van der Poel levert al helemaal duizelingwekkende cijfers op. Van der Poel ging van zo’n vierhonderd meter aan en trapte al die tijd meer dan 1200 watt, met als uitschieter 1400 watt en een maximale hartslag van liefst 197. MvdP’s hartslag was vanaf de voorlaatste kilometer voor zijn doen extreem hoog. Liefst vier minuten reed hij héél diep in het rood, en dat na een koers van 6,5 uur.

Mathieu van der Poel Strava
De cijfers vanaf kilometer 236 tot de finish. Een extreme piek is te zien in de slotkilometer.

Zelf de cijfers bekijken? Kijk dan hier.