Het wielerseizoen is inmiddels onderweg, daarom is het tijd om een overzicht te maken van alle fietsen en onderdelen van de World Tour-ploegen. Wie rijdt op wat en waarmee? Bekijk hieronder een overzicht.

AG2R Citroën

Fietsen: BMC Teammachine SLR01, BMC Timemachine 01, Timemachine Road
Onderdelen: Campagnolo
Helm: HJC

Vorig jaar stapte AG2R over van Eddy Merckx op BMC-fietsen. De paradefiets is natuurlijk de Teammachine, tien jaar geleden op de markt gebracht en sindsdien mede verantwoordelijk voor grootse wielersuccessen. De Franse ploeg beschikt naast de Teammachine SLR01 ook over de Timemachine Road en Timemachine tijdritfiets.

Astana Qazagstan Team

Fietsen: Wilier Filante SLR, Wilier 0 SLR, Wilier Turbine TT
Onderdelen: Shimano
Helm: Limar

Vincenzo Nibali en zijn collega’s rijden in 2022 op fietsen van Wilier. Voor Nibali is dat nieuw, want voorheen reed hij twee seizoenen op fietsen van Trek en daarvoor drie jaar op Merida’s. Hij keert terug op het oude nest, waar hij van 2013 tot en met 2016 ook al voor reed. Toen fietste Astana trouwens op Specialized.

Bahrain-Victorious

Fietsen: Merida Reacto, Merida Scultura en Merida Warp
Onderdelen: Shimano
Helm: Rudy Project

Ze begonnen ooit in 2017 als titelsponsor van de ploeg, maar inmiddels is Merida al een tijdje vervangen door Victorious. Op fietsen van Merida rijden ze in het Midden-Oosten echter nog steeds en door een vernieuwd contract zal dat ook in de komende jaren zo blijven. Met de Reacto voor het vlakke en Scultura in de bergen is er genoeg keuze. Voor de tijdritten gebruikt de ploeg de Warp.

BORA-hansgrohe
Fietsen: Specialized S-Works Tarmac SL7, Roubaix, S-Works Shiv
Onderdelen: Shimano
Helm: Specialized

Met Peter Sagan jarenlang als ambassadeur kon het niet anders dat BORA-hansgrohe op Specialized reed. Nu Sagan naar TotalEnergies is vertrokken – verrassend: de Fransen rijden nu ook op Specialized – blijft BORA de S-Works Tarmac SL7 en Shiv trouw. Ook Deceuninck-Quick Step maakt dit jaar in het World Tour-peloton gebruik van Specialized-fietsen.

Cofidis
Fietsen: De Rosa Merak, SK Pininfarina, De Rosa TT-03
Onderdelen: Campagnolo
Helm: Ekoï

Sinds 2020 rijden de Fransen van Cofidis op fietsen van het Italiaanse De Rosa. De jaren daarvoor leverde Kuota de fietsen. Met de Merak en SK Pininfarina beschikt Cofidis over twee rappe fietsen, zo bewees nieuwkomer Bryan Coquard al vroeg in het seizoen een rit in de Ronde van de Provence te winnen. Voor de tijdritten beschikt Cofidis over de TT-03. De Rosa levert ook de fietsen aan Team Bingoal.

EF Education-EasyPost
Fietsen: Cannondale SuperSix Evo, SystemSix, SuperSlice
Onderdelen: Shimano
Helm: POC

Al sinds jaar en dag is Cannondale als fietsenleverancier verbonden aan wielerploeg EF Education-EasyPost, vroeger waren ze zelfs nog naamgever. Onder anderen Julius van den Berg, Sebastian Langeveld en Marijn van den Berg kunnen gebruik maken van de supersnelle aerofiets SystemSix voor op het vlakke. De SuperSix is voor lastiger terrein geschikt, de SuperSlice gebruiken ze voor de tijdritten.

Groupama-FDJ
Fietsen: Lapierre Aircode, Xelius SL3, Aerostorm
Onderdelen: Shimano
Helm: Giro

Al sinds 2002 staat Lapierre aan de zijde van Marc Madiot’s Groupama-FDJ. Ook bestaat het assortiment al jaren uit de Aircode en Xelius, de wegfietsen. De Aerostorm wordt vooral door mannen als Stefan Küng gebruikt om te vlammen in de tijdritten. Groupama-FDJ is de enige profploeg op fietsen van Lapierre.

Ineos-Grenadiers
Fietsen: Pinarello Dogma F, Bolide
Onderdelen: Shimano
Helm: Kask

Over een goed huwelijk gesproken: al sinds de oprichting van Team Sky maakt Pinarello deel uit van de Britse wielerploeg. In die tijd werden er twaalf wegfietsen en drie tijdritfietsen gebruikt door het team, met de zes Tourzeges als hoogtepunt. Op de vorig jaar gepresenteerde Dogma F moeten er nieuwe succes geboekt worden. De fiets (met schijven, Ineos-Grenadiers is een van de laatste ploegen die echt is overgestapt) maakt samen met de Pinarello Bolide deel uit van het assortiment. Meer is er volgens Pinarello ook niet nodig: de Dogma F is een absolute allrounder.

Intermarché-Wanty-Gobert
Fietsen: Cube Litening, Aerium
Onderdelen: Shimano  
Helm: Force

De ploeg van Alexander Kristoff rijdt al jarenlang op Cube-fietsen. Waar het tenue er nogal schreeuwerig uitziet met al die sponsoren, is de zwarte Cube Litening juist ‘strak’ en zonder veel opsmuk. Met Shimano-onderdelen en Newmen-wielen is de fiets af. De Belgen maken voor de tijdritten gebruik van de Aerium.

Volgende week deel 2 met de overige fietsen uit de World Tour.