Altijd maar weer die tintelende tenen na een lange rit. Dat brandende gevoel onder je voetzool. Of dat beklemmende gevoel op je wreef. Het is misschien wel het laatste waar je aan denkt als je begint met fietsen, maar je voeten kunnen je fietsplezier behoorlijk in de weg zitten. Zelfs als je voordat je begon met fietsen nog geen voetklachten had, kunnen je fietsschoenen je behoorlijk kwellen. Maar waar komt die irritatie en/of pijn nu vandaan en wat is er aan te doen? Annabelle Pont, fanatiek mountainbikester en (sport)podotherapeut, legt het uit!

Schoenen
Een fietsschoen kies je niet uit vanwege de kleur. Nou ja, niet in eerste instantie. Het is belangrijk dat de pasvorm van de schoen past bij jouw voet. Zo kan een te smalle schoen ervoor zorgen dat de zenuwen in je voorvoet beklemd raken, wat kan zorgen voor tintelingen. Heb je smalle voeten dan zijn merken als Shimano en Sidi geschikt. Kies voor brede voeten voor merken als Northwave en Lake. Ook de hoogte van je wreef kan meespelen bij de schoenkeuze. Tot slot heeft de stijfheid van de schoen veel invloed. Hoe buigzamer de zool, hoe groter de belasting voor je voet. Een stijvere zool (vaak van carbon) zorgt voor een betere drukverdeling onder de voet waardoor er een minder grote “piekdruk” is.

Er wordt wel eens geadviseerd om 1 a 2 maten grotere schoenen te kiezen zodat de voorvoet voldoende ruimte heeft. Dit kan echter een negatief effect hebben omdat de voeten tijdens het omhoog gaan van de pedaal, de schoen proberen vast te houden door te gaan “klauwen”. Hierdoor komen de zenuwen tussen de teengewrichten nog meer in de knel te zitten.  Zorg dat de schoen niet te krap en niet te ruim is. Zorg ook dat hij niet te strak en ook niet te los vastgemaakt is. Eventueel kun je wel de voorvoet iets losser laten (indien het sluitingssysteem dit toelaat).

Schoenplaatjes
Er zijn verschillende  soorten schoenplaatjes op de markt. Hoe kleiner het plaatje, hoe groter de druk op één plaats. Een groter plaatje zorgt voor een betere drukverdeling. De positie van de schoenplaatjes is enorm belangrijk. Zowel voor de voeten als ook voor de knieën. Mocht je klachten aan je voorvoeten hebben tijdens het fietsen, probeer dan eens uit om je plaatjes een paar milimeter richting je hiel te verplaatsen. Dit zorgt voor een andere drukverdeling en kan vaak al verlichting geven.

Afstelling van de fiets
De fietsafstelling heeft grote invloed op het lichaam en ook op de voeten. Het kan zijn dat de zadelhoogte niet juist is, of dat het zadel te ver naar voren of achteren staat. Dit kan allemaal invloed hebben op de benen en ook de voeten.

De voet zelf en de rest van het lichaam
Ook als je de perfecte schoenen, schoenplaatjes en afstelling van de fiets heb kun je nog last houden van je voeten. Dit kan komen door een afwijkende stand of functie van de voeten zelf, zoals doorgezakte voeten .  Verder kan de soepelheid van de gewrichten in de voet meespelen.

Sportpodotherapie
Hierboven genoemde staan een aantal mogelijke oorzaken van voetklachten naar voren. Heb jij last van jouw voeten tijdens het fietsen? Wacht dan niet te lang af, maar zoek een (sport)podotherapeut die je helpt bij het de oorzaak en oplossing van jouw voetklachten. Vaak vergoed door de zorgverzekering je bezoek aan de podotherapeut. De podotherapeut kan beoordelen of je voeten of benen de klacht veroorzaken en kan hier advies over geven. Ook kan er advies gegeven worden over de schoenen en de schoenplaatjes. Indien nodig kan er een podotherapeutische inlegzolen worden gemaakt speciaal voor het fietsen. Dit is verstandig omdat fietsen een andere beweging in de voet geeft dan tijdens wandelen of hardlopen.

 

Een podotherapeut heeft als enige professional in de voetengezondheidszorg een Hbo opleiding afgerond die erkend is door het Ministerie en een NVAO accreditatie heeft ontvangen. De studie kent 6700-7400 studie belastinguren, hiermee verkrijgt de podotherapeut na 4 jaar voltijdsstudie een beroepstitelbescherming en valt onder art 34 in de Wet BIG. De sportpodotherapeut heeft na deze studie nog een 2 jaar een Post-HBO studie gevolgd en daardoor is deze verbijzondering ook geregistreerd als discipline binnen de SCAS (Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg) en werkt men samen met Sportzorg Nederland.

Meer informatie over het werk van Annabelle vind je hier.